nlc.hu
Életmód

Törülközők puhítása

Így teheted a törülköződet újra puhává!

A zuhanyzás utáni puha törülköző kifejezetten luxus. Kövessük az alábbi lépéseket, hogy a hét minden napján így kényeztethessük magunkat!

Zuhanyzás után remek érzés puha törülközőbe bújni, és egy pillanatra megpihenni. A törülközők azonban idővel, a sok mosástól merevvé válhatnak. Főleg, ha szárítóba is tesszük őket mosás után. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatjuk újra puhává a törülközőket, hogy megtapasztalhassuk azt a csodálatos érzést, amit vadonatúj korukban éreztünk. Az alábbi tippekkel törülközőink visszakaphatják bolyhos jellegüket, amely a fürdőzés vagy zuhanyzás utáni luxust jelenti.

Mosógépből kivett törülközőt ölelő nő.

Mindenki szereti a pihe-puha törülközőket

Textilszakértők árulják el a legjobb módszereket a törülközők lágyítására, és arra, hogy otthon minden alkalommal wellness-hangulatot teremthessünk. Otthoni gyógymódok, kerülendő hibák, egyszerű trükkök, mosási és tárolási tippek – a vadiúj törülközőkért.

Miért lesz kemény a törülköző?

„A törülközőket több tényező együttesen teszi keménnyé, többek között az öblítő használata és a túlzott mosószerhasználat. De egy másik ok lehet a kemény víz is. A kemény víz olyan víz, amely ásványi anyagokat, például kalciumot és magnéziumot tartalmaz, ami megnehezíti a ruhák tisztítását” – magyarázza Corey Trojanowski, az ARS/Rescue Rooter munkatársa. A vízlágyító segíthet, és megakadályozhatja a vízkő lerakódását a mosógépben és más készülékekben.

Puhítsuk meg ecettel

A legjobb, szakértők által ajánlott módszer a kemény törölközők puhítására a boltban kapható ecet. „Öntsünk egy csésze fehér ecetet a következő mosáshoz” – tanácsolja a textilguru, Brian Delp.

Ne aggódjunk, ha ez a kezelés nem válik be egyetlen mosás után. „Attól függően, hogy mennyire sok a felhalmozódott öblítőszer – ami jellemzően durva érzetet hagy bennük –, lehet, hogy meg kell ismételnünk ezt a lépést” – mondja.

Ellenőrizzük a címkét

A puha, bolyhos törölközők érdekében figyeljünk a mosási hőmérsékletre, és ellenőrizzük a mosási szimbólumokat minden törölköző címkéjén, mielőtt a gépbe kerülnének. „Minden törölköző más és más kezelést igényel – mondja Jessica Samson. – Mindenképpen olvassuk el a címkét mosás előtt, hogy mosás a hatékony legyen, de ne tegyük tönkre a törülközőt.”

Kerüljük az alábbi mosási hibákat

Kék törülköző kerül egy mosógép dobjába.

A legnagyobb hibákat mosáskor követjük el

  • Annak érdekében, hogy a törölközők a legbolyhosabbak maradjanak, fontos, hogy a megfelelő módon mossuk őket. „A törülközőket mindenképpen a többi szennyestől elkülönítve mossuk, hogy elkerüljük, hogy a szín vagy a szálak átkerüljenek a gyönyörű, érintetlen törölközőkre” – mondja Lucy Ackroyd, a Christy design vezetője, a törülköző feltalálója, ahogyan ma ismerjük.
  • „Ne feledjük azt sem, hogy az új törölközőket nem szabad a már meglévőkkel együtt mosni, mert összemoshatjuk a színeket” – mondja Lily Cameron, a Fantastic Cleaners takarítási felügyelője.
  • Az is kulcsfontosságú, hogy a mosás során ne terheljük túl a mosógépet. „A törölközőknek sok helyre van szükségük a dobban, hogy levegőzzenek és forogjanak, így megfelelően kiöblíthetők – mondja Lucy. – Ha túl sokat próbálunk beletömni, a végén egy csomós, nedvességgel teli kupacot kapunk, amely merev törülközőket eredményez.
  • A túl sok mosószer vagy textilápoló megmerevítheti a törölközőket, ezért használjuk csak mértékkel. Esetleg próbáljuk ki Lucy személyes kedvencét, az eukaliptusz alapú mosószert. Ettől nemcsak szuper friss illatúak lesznek, de az eukaliptusz megvédi a törölköző szálait is, és biztosítja, hogy a színek ragyogóak és frissek maradjanak.
  • Kerüljük a fehérítőszer használatát. A fehérítő eltávolíthatja a foltokat a fehér törölközőkön, de a színeket kifakulttá teheti, és maradandó károsodást okozhat a szövetekben.

Rázzuk ki a törülközőket

A törölközők kirázása egy egyszerű, gyors lépés a mosási rutinban, amely nagy hatással lehet a törölközők puhaságára. „Először is, mielőtt a törölközőket a mosógépbe tennénk, rázzuk meg őket alaposan. Ez kissé megnyitja a szálakat, így a mosószer minden pórusba bejut, és szuper tisztává teszi őket” – mondja Lucy Ackroyd.

„A szárítási ciklus végén vagy a szárítás előtt rázzuk meg még egyszer a törölközőket” – javasolja Lucy. A rázás hatására a szövet szálai fellazulnak, így a törölközőink nagyon puhák lesznek.

Tároljuk gondosan a törülközőket

Ha már tökéletesítettük a mosási és szárítási rutint, az utolsó lépés a törölközők puhaságának megőrzésében a megfelelő tárolásuk. Amikor azon gondolkodunk, hogyan tervezzük meg a fürdőszobát, vegyük figyelembe a törölközők megfelelő tárolását, például polcokat vagy szekrényeket. Vagy esetleg egy törölközőtartót.

A tároláshoz feltekerhetjük vagy egyszerűen összehajtogathatjuk a törölközőket, ami helytakarékos lehet. Ahelyett, hogy egymásra hajtogatnánk őket, ahogy sokan teszik, próbáljuk meg inkább egymás mellé hajtogatni őket – javasolja Lucy Ackroyd. „Ez az egyszerű tárolási trükk megakadályozza, hogy az alsó törölközők összenyomódjanak, mert így elveszíthetik a puhaságot, amiért megdolgoztunk.”

Ha a törölközőket inkább törölközőtartón tároljuk, akkor is kerüljük el, hogy egymás tetejére tegyük őket. Ez megint csak ellapítja az alsókat, így azok merevek maradnak. Tárolás előtt adjunk néhány csepp levendula- vagy más illóolajat a törölközőkhöz, hogy megőrizzék pompás illatukat is.

Összehajtott és feltekert szürke törülközők.

Ne tegyük egymásra a törülközőket, mert az alsók laposak lesznek

Keverjük össze a szárítási módszereket

Ne szárítsuk a törülközőket radiátoron, mert ez durva felületet eredményez, pontosan azt, amit el akarunk kerülni. „Váltogassuk a szárítógép és a hagyományos szárító használatát” – tanácsolja Lucy Ackroyd.

„A szárítógép hatásának leküzdése érdekében időnként szárítsuk a törölközőket hagyományos szárítón. A szárítás nem csak friss, természetes illatot kölcsönöz a törölközőnek, de a napfény fehérítő hatással is bír, ami tökéletes, ha fehér törölközőink vannak. Az UV-sugarak még a baktériumok elpusztításában is segíthetnek.”

Legyünk türelmesek

A szövetek idővel megpuhulnak, és ez a törülközőknél sincs másképp, ezért legyünk türelmesek. „A kedvenc kopott pólónk sem olyan puha ma, mint az első napon – mondja Brian Delp. – Feltételezve, hogy a törölközőink pamutból, vászonból vagy más természetes szálból készültek, minden egyes mosással kopottabbak lesznek.

(Forrás: Homes and Gardens, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top