nlc.hu
Otthon

Ennyi mosószert kell önteni a mosógépbe

Valójában csak ennyi mosószert kell önteni a mosógépbe

Ha túl sok mosószert öntesz a mosógépbe, azzal nem csak pazarolsz, de a masinának is árthatsz.

A mosógép adagolórekeszében látható csíkok nem feltétlenül jelzik pontosan és általánosan, hogy mennyi mosószert is kell öntenünk a masinába. A mennyiség ugyanis több tényezőtől is függ, a mosni kívánt ruhák mennyiségétől egészen a víz keménységéig. 

Bár úgy tűnhet, hogy minél több mosószert használsz, a ruhák annál tisztábbak lesznek, a túlzott mennyiség valójában kontraproduktív lehet. A mosógépek ugyanis részben úgy tisztítják a ruhákat, hogy azokat egymáshoz dörzsölik, ez a súrlódás pedig segít a szennyeződések és foltok eltávolításában. Abban az esetben viszont, ha túl sok mosószer van a vízben, kisebb lesz a súrlódás a ruhák között, és előfordulhat, hogy nem lesznek olyan tiszták. A hab ráadásul felfoghatja a szennyeződéseket és visszajuttathatja azokat az anyagba. A túlzott mosószer-használat mosószer-maradványokat hagy a ruhákban, de a színeket is fakíthatja. Sőt, nemcsak a ruháknak, de a mosógépnek is rosszat tesz, ugyanis a dobban felhalmozódó lerakódások idővel gyengíthetik a masina teljesítményét.

Reszkessetek betörők Kevin mosásÍgy adagold! 

És hogy valójában mennyi mosószert is kell használni egy-egy mosáshoz? Íme az ideális adagolás, a mosni kívánt ruhák mennyisége szerint:

  • 1-2 kg – 1 evőkanál
  • 2-3 kg – 1,5-2 evőkanál
  • 3-4 kg – 2 evőkanál
  • 4-5 kg – 2,5-3 evőkanál
  • 5-6 kg – 3 evőkanál
  • 6-7 kg – 3,5-4 evőkanál

A ruhák szennyezettségének mértéke szintén befolyásolja, mennyi mosószert kell használnunk. Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy többet öntsünk, ha a holmik foltosak, erősen szennyezettek, azonban jobban járunk, ha  inkább előkezeljük őket – áztatással, folttisztítóval – majd a gépi mosás során már kevesebb mosószert használunk.

A víz keménységére is célszerű odafigyelni: ha a víz keményebb, valamivel több mosószert kell használnunk, azonban ha lágy, elég kicsit kevesebbet.

Nem mindegy az sem, hogy elöl- vagy felöltöltős a mosógép. Az elöltöltős mosógépek ugyanis kevesebb vizet használnak, ezért kevesebb és mérsékeltebben habzó, de nagy hatékonyságú mosószert igényelnek. Utóbbit a HE felirat jelzi a mosószer csomagolásán.

Abban az esetben, ha gyors mosóprogramot futtatunk le, szintén érdemes csínján bánni a mosószer mennyiségével, hiszen a rövidebb ciklus alatt kevesebb időt jut a tisztítószer kiöblítésére is.  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top