nlc.hu
Trend

Mosás érzékeny bőrűeknek

5 tipp mosáshoz, ha érzékeny a bőröd

Az érzékeny bőr nem csupán egészségügyi probléma, hanem az életmódodat befolyásolja. Segítünk a mosásban!

Ha igazán érzékeny bőrrel születtél, az meghatározza az életmódodat, befolyásolhatja, hogy milyen kozmetikumokat vásárolsz vagy milyen anyagú ruhákat tudsz viselni. És természetesen érzékeny bőrű emberként az sem mindegy, hogyan mosod a ruháidat, mert ha nem vigyázol, akkor még több irritációnak teheted ki a bőrödet.

„Az érzékeny bőrű embereknél bármi kiválthat gyulladást, szárazságot és egyéb bőrirritációkat – írja dr. Ife J. Rodney bőrgyógyász. – A mosószerek, öblítők, egyéb mosáshoz használt eszközök mind tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek hatással lehetnek a bőrre.” Dr. Rodney szerint akkor nem ártalmas a mosás, ha a ruházat nem okoz semmilyen reakciót a bőrünkön, ami trükkös feladat lehet, ha érzékeny bőrrel áldott meg a természet. A szakember a következő tanácsokat adta mosáshoz érzékeny bőrűek számára.

Használj speciális mosószert

Leggyakrabban a bőrpanaszok megszüntethetők a mosószer lecserélésével, mert az illatanyagok, színezékek okozhatnak kiütéseket és viszketést az arra érzékeny embereknél. A mosószer kiválasztásakor dr. Rodney azt javasolja, hogy keressünk olyat, amelyen az „illatanyagmentes” felirat szerepel. Ez az apró változás nagy különbséget jelenthet.

Vrös körmű nő ül az ágyon

Tippek mosáshoz (Kép: Getty Images)

A kevesebb néha jobb

Lehet, hogy apróságnak tűnik, de nem mindegy, hogy mennyi mosószert adsz a mosáshoz, ugyanis a túladagolás nemcsak a mosógépben okozhat kárt, de még azt is eredményezheti, hogy a mosószer molekulái megrekednek a textil szálaiban, ami közvetlen irritációhoz vezet, amikor a bőrödhöz ér. És ez akkor is megtörténhet, ha illatanyag- és színezékmentes mosószert használsz. Inkább kövesd a mosószer flakonján található utasításokat, vagy használj mosókapszulát, amiben előre meghatározott mennyiségű mosószer van.

Extra öblítés

A mosógépeken szerencsére általában van olyan funkció, hogy csak öblítést végezzen a gép, amit érzékeny bőr esetén érdemes is használni. Amikor lefut a mosás, öblítés, centrifugázás, akkor egy extra öblítést még rá kell engedni a ruhákra, persze öblítőszer nélkül, így csökkentjük az esélyét annak, hogy a mosószermaradványok irritálják a bőrt.

Mosd ki az új ruhákat

Amúgy is érdemes mindig kimosni érzékeny bőr nélkül is az új ruhákat, mert ki tudja, ki fogdosta össze előttünk a boltban, és az sem biztos, hogy a gyártósor patyolattiszta volt. De ha még a bőrünk is kényes, akkor pláne nagyon fontos, hogy előbb kimossuk őket, ezzel leöblítve az esetlegesen a ruhák felszínén maradt vegyi anyagokat, színezékeket, allergéneket. „Ha mosás nélkül veszed fel az új ruhát, ezek a vegyi anyagok az izzadtságnak köszönhetően a bőrödre szivároghatnak” – írja dr. Rodney.

Legyen külön ruháskosarad

Ha a család többi tagjának nem kell érzékeny bőrnek megfelelő mosást végezni, akkor érdemes a szennyest külön tárolni az övéktől, hogy a ruháikon lévő öblítő- és mosószer maradványok ne vándoroljanak át a ruháidra. Teregetéskor és tároláskor a tiszta ruháidat is különítsd el jól a család többi tagjának ruháitól, ha másféle mosást kap a többiek ruhája, hogy ne emiatt vesszen kárba minden fáradozásod.

Sminktippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top