nlc.hu
Életmód

Csipkerózsika-kóros nő

„Félek elaludni, mert lehet, hogy hetekig nem ébredek fel” – Csipkerózsika-kórban szenved a 21 éves Bella

A fiatal ápolónő elárulta, milyen hatással van az életére ez a rendellenesség.
alvás

Ritka betegségben szenved Bella Andreou. Az angliai Newcastle-ben élő, 24 éves ápolónőnél a Kleine-Levin-szindrómát (KLS) diagnosztizáltak. A köznapi nevén Csipkerózsika-szindróma nevű rendellenesség először 17 évesen jelentkezett nála, és akkor hetekig aludt. Elmondása szerint majdnem egy évet veszített már az életéből a KLS miatt, és olyan eseményeket hagyott ki a tartós alvás miatt, mint például a szilveszter vagy az egyik szülinapi partija, de volt, hogy egy barátja esküvőjét is átaludta, pedig ő volt a koszorúslány.

Bella először 2016-ban élte át a hiperszomniát, miután először lett részeg, és ezután 10 napig tartó szendergéses állapot jelentkezett nála. Mindezt akkor a másnaposságnak tudta be. Az elkövetkező években azonban ugyanez körülbelül négyhetente megtörtént, és 7-10 napig tartott ez az alvási periódus.

Ilyenkor nagyon kábult vagyok. Olyan, mintha egy álomban lennék, de nem tudok abból felébredni. Minden, csak nem Csipkerózsika, inkább rémálom. Ha rémálmod van, mint amikor zuhansz egy szikláról, akkor simán felébresztheted magad. Nos, számomra ez legalább egy 10 napig tartó rémálom” – mesélte.

A háziorvosa először mentális problémának gondolta a fiatal nőnél jelentkező tüneteket, később a szakorvosok azzal magyarázták, hogy esetleg így reagál a szervezete a fogamzásgátló tablettára. Ezután hónapokig tartó tesztek, vizsgálatok következtek, mire sikerült diagnosztizálni Bellát, aki mostanra már tudja, hogy az állapotát az alkohol, a stressz és a hormonjai is kiválthatják.

Párjának, a 25 éves Megnek néha szabadságot kell kivennie, hogy Bella főállású gondozója lehessen. Ő az, aki időnként felébreszti, hogy vizet és nassolnivalót adjon neki. „Hiányzik ilyenkor. Furcsa helyzet, mert ott van, de valójában mégsem. Olyan, mint egy szellem. Nem igazán tudja, mi történik. A szeme nyitva van, de nem lát. Amikor véget ér nála ez a mélyalvási periódus, erős bűntudata van, mondván egy olyan párkapcsolatban van, amiben olykor nincs is jelen, mivel a KLS elrabolja az idejét” – meséli Meg, aki igyekszik nyugtatni a rendellenességben szenvedő élettársát, hogy emiatt ne aggódjon, mert mellette van és számíthat rá.

Bella csak azt szeretné, ha az emberek megértenék az állapotát, és ne azon viccelődjenek, hogy egész nap alszik.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top