nlc.hu
Életmód

Hátborzongató eszközök amiről azt hitték, hogy segít a fogyásban

Vibrációs öv és áram? Hátborzongató eszközökkel próbáltak régen lefogyni

Ma már sok modern eszköz segít minket abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, legyen szó különböző konditermi gépekről, arckrémekről, kezelésekről, de nem volt ez mindig volt így. Az 1900-as években számos olyan hátborzongató vagy éppen bizarr eszközt vetettek be, aminek használatát ma már elképzelni sem tudnánk.

Az elmúlt évszázadban, sőt, még az elmúlt egy évtizedben is rengeteget változott a világ, mind az orvostudomány, a divat- és a különböző fitnesztrendek tekintetében, azonban egy dolog mindig állandó volt: az emberek szerették volna magukból a legjobbat kihozni és a legjobb formájukat nyújtani. Szokták mondani, hogy mindenki saját magával a legkritikusabb, és való igaz: néha már-már mániákusan próbáljuk eltünteni a hétköznapi fáradalmakat az arcunkról, vagy éppen a súlyfelesleget a testünkről. A nyomok eltüntetéséhez pedig sokszor eszközöket is segítségül hívunk, legyen szó különböző maszkokról és kencékről, konditermi edzésről, vagy “csodaszerként” reklámozott holmikról.

A fitneszipar az elmúlt évtizedben számos új trenddel találkozott már, azonban ez szinte semmi ahhoz képest, mint amivel a 20. században kísérleteztek.

Az emberek sokszor bonyolult eszközöket, fájdalmasnak tűnő gépezeteket – némelyik pedig enyhén szólva elég morbidnak tűnt- és furcsa pózokat hívtak segítségül ahhoz, hogy elérjék álmaik alakját. Valószínű, ha ma találkoznánk hasonlóval, inkább azt mondanánk, hogy ilyen áron inkább mégsem szeretnénk azt a bomba alakot. 

Hátborzongató módszerekkel próbáltak lefogyni az emberek az 1900-as években

Hátborzongató módszerekkel próbáltak lefogyni az emberek az 1900-as években (Fotó: Getty Images)

A vibrációs övtől egészen az elektromos áramig

A vibrációs öv csak egy eszköz volt a sok furcsaságból. Az övet az 1800-as években találták fel, azonban csak az 1930-as, illetve az 1950-es években örvendett nagyobb népszerűségnek. A feltalálók úgy vélték, hogy a zsírt olyan gyorsan stimulálják, amíg fel nem lazul és el nem tűnik. Az övet többféle módon is lehetett hordani, hiszen úgy tervezték, hogy minden testalkatra illeszkedjen. 

Még ennél is bizarrabb volt az úgynevezett Slendo Massager. Ezt az eszközt a 40-es években használták különböző “karcsúsító szalonokban”. Ez a gép egy függőleges állványokkal kitámasztott rugókból állt. Miután a nők beleálltak a gépezetbe a rugó átgyúrta a hasukat, a csípőjüket, és a combjukat is. Persze, mindezt még különféle variációkkal is tetőzték, hiszen valamelyik csak a lábon munkálkodott, hogy a nők keze szabadon maradjon a kötéshez. A hab a tortán az volt, hogy mindemellé egy olyan reklámot is társítottak, amely szerint a nőknek kötelessége karcsúnak maradni. 

Tény, hogy az ilyen “csoda eszközök” fénykora az 1940-es években volt, utána folyamatosan kikoptak a köztudatból is. A furcsa találmányok sorába tartozott még a hordozható szauna , amelyről azt hitték, hogy megolvasztja a zsírt, a kisebb fürdőkben pedig elektromos áramot alkalmaztak a vérkeringés serkentésére, vagy éppen egy elektromos szerkezettel stimulálták az izmokat. Ahelyett, hogy a használói ténylegesen mozogtak volna, feküdtek és pihentek, miközben izzadtak.

Paula Byrne egy elektronikus karcsúsító eszközt mutat be Alison Frazer színésznőnek. Az Alison testén található párnák enyhe elektromos árammal stimulálják az izmait
Megnézem
Összes kép (8)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top