nlc.hu
Életmód

10 módszer, hogy többet mozogj hétköznapokon!

10 módszer, hogy többet mozogjunk a mindennapokban

Könnyebb a kifogásokat keresni, mintsem megoldást találjunk arra, hogyan mozoghatnánk többet. Ezzel a 10 egyszerű gyakorlattal többet mozoghatunk, mint valaha!

Mindannyian mondtuk már: „Kinek van ideje edzeni, ha…”

Csak töltsük ki az üres részt: dolgozó szülő, éjszakai műszakban dolgozó, vállalkozó, diák, ingázó vagy olyan szülő, aki otthon marad a gyerekkel. Nem vagyunk egyedül azzal, hogy ki kell találnunk, hogyan illesszünk be az edzést a mindennapokba.

Próbáljunk ki néhány bónusz tevékenységet a nap és a hét folyamán, hogy mozgásban tartsuk testünk. Csak néhány extra perc mozgás, és máris érezhető lesz a különbség! Íme 10 módja annak, hogy többet mozogjunk a mindennapokban anélkül, hogy más dolgoktól rabolnánk el értékes perceket!

1. Válasszuk a lépcsőt

Kék lépcsőn narancssárga cipőben felmenő ember.

Hálás lesz testünk, ha a lépcsőt választjuk

Ez annyira unalmas, és már milliószor hallottuk. Mégis, okkal ez az egyik legjobb tipp.

A lift helyett a lépcsőzés megnöveli a pulzusszámot, segíti az egyensúlyfejlesztést és erősíti az alsó végtagokat. Ha túl sok az energiánk, és van néhány percünk, akkor még néhány sarokemelést is végezhetünk a lépcső széléről, hogy megerősítsük a vádlit. Vagy lépcsőzhetünk akár két adagot is.

Mondjunk le a liftről, testünk és szívünk hálás lesz érte.

2. Sétáló találkozók beépítése

Ha otthonról dolgozunk, vagy virtuális konferenciahívásokra váltottunk, ütemezzük be a sétát napi egy hívás erejére.

Ha nem kell a képernyőt bámulnunk és táblázatokat nézegetnünk, akkor szökjünk meg egy gyors sétára. Akár testmozgás közben is meg tudjuk oldani a világ nagy problémáit. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy felpezsdítsük a mindennapi rutint.

Ha pedig irodában dolgozunk, vigyük magunkkal a személyes megbeszéléseket. A közös séta erősíti a csapat kötődését, és még jobb ötletek is felmerülhetnek. A kutatások szerint a séta fokozza a kreativitást és javítja a szellemi élességet.

3. Kitörések

Mókásnak tűnhet, viszont kifejezetten hasznos: vásárláskor próbáljunk kitöréseket végezni a szupermarket folyosóin, miközben toljuk a bevásárlókocsit. A kocsi jó egyensúlyi pontot kínál, és körülbelül 10-20 kitörést letudhatunk egyetlen menetben, attól függően, hogy milyen hosszúak a szupermarket folyosói. Hajrá, meglepően szórakoztató!

Persze nem muszáj boltban lennünk, hogy kitöréseket végezzünk. Ott vezessük le általuk a feszültséget, ahol éppen csak jól esik. Ha mégis tartanánk a kéretlen tekintetektől, akkor ez a gyakorlat egy helyben is elvégezhető, bármelyik félreeső zugban.

4. Üljünk labdára

Jógalabdán nyújtó nő.

Cseréljük le a kényelmetlen irodai széket!

Cseréljük le irodai székünk egy labdára. Ez segíthet a hátfájáson és javíthatja a testtartást, miközben a labdán ülve finoman mozgathatjuk a nyakunk, a medencénk és a gerincet.

Próbáljuk ki a hulahoppkarikás mozdulatot, valamint a medencénk behúzását és kiengedését. Ha szeretnénk még egy kevés hasizomgyakorlatot is, kipróbálhatunk más labdás gyakorlatokat is – mindezt az íróasztalnál ülve!

5. Parkoljunk messzebb

Bár érdemes mindig résen lenne, de ha biztonságos és jól megvilágított területen tartózkodunk, fontoljuk meg, hogy a bejárattól távolabb parkoljunk, bárhová is megyünk. Ha itt-ott hozzáadunk néhány percnyi gyaloglási időt, az idővel összeadódik, és növelhetjük a napi lépésszámot!

6. Szexeljünk többet

Igen, így van. Egyes régebbi kutatások azt állítják, hogy a szex körülbelül 3,1 kalóriát éget percenként a nőknél és körülbelül 4,2  kalóriát a férfiaknál. Ez nem ugyanaz, mint egy erőteljes kocogás, de szex közben (biztos) meg lehet izzadni.

7. Sétáltassunk kutyát

Golden Retrievert sétáltat gazdija.

A kutyasétáltatás a léleknek is jót tesz

A környékbeli menhelyek és más állatmentő szervezetek mindig önkénteseket keresnek, hogy segítsenek. Vigyük el a családot egy menhelyre, és jelentkezzünk önkéntes kutyasétáltatásra. Megnövelhetjük a szabadban töltött időnk, segíthetünk egy kutyán és a közösségen, megtaníthatjuk gyermekeink a másokkal való törődésre, és minőségi családi időt tölthetünk aktívan. Ez mindenki számára előnyös.

8. Rendezzünk táncestet

Pakoljuk el a bútorokat a szobából, és tegyük fel kedvenc dalaink. Ezt megtehetjük vacsorafőzés, a ruha hajtogatása vagy porszívózás közben is. A tánc csodálatos módja a kalóriák elégetésének, valamint az egyensúly és a koordináció fejlesztésének. Na meg kifejezetten remek hangulatjavító. Kevés ember van, aki ugyanolyan morcos tánc után, mint előtte!

9. Cseréljük le a társasjátékokat

A következő családi játék estéjén cseréljük le a kártyákat vagy a társasjátékokat aktív játékokra.

Íme egy lista, amivel kellő mennyiségben mozoghatunk: bújócskázás, Twister, székfogaló, ugrókötelezés, hulahoppkarika, limbó… a gyerekként játszott játékok most is ugyanolyan szórakoztatóak.

Az ilyen játékok bármilyen korú emberrel játszhatók, akár beltéren, akár kint.

10. Mozogjunk vagy nyújtsunk tévézés közben

Sétáljunk a futópadon, használjunk szobabiciklit, nyújtsunk a padlón, használjunk súlyokat a felső és a teljes test erősítésére, vagy végezzünk pilates gyakorlatokat a következő Netflix-maraton során.

Ameddig megnézünk egy 30 perces műsort, és egész idő alatt mozgunk, akkor ez 30 perc edzést jelent! Jó kiindulópont lehet, ha a reklámok alatt mozgunk. Majd idővel felfejlődhetünk oda, hogy végignyomjuk az egész epizódot!

Összegzés

Reméljük, hogy ezek az ötletek motiválók és inspirálóak, hogy felkeljünk, és kicsit többet mozogjunk a nap folyamán. Tudjuk, mennyire nehéz jó rutint fenntartani. Ha most kezdünk el edzeni, akkor már ezek is kiváló mozgásformák lehetnek.

Kezdjük kicsiben: végezzünk alkalmanként néhány kitörést, sétáljunk hetente egyszer, válasszuk néhányszor a lépcsőt, és mielőtt észrevennénk, sokkal többet fogunk mozogni, mint korábban.

(Forrás: healthline, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top