nlc.hu
Életmód

Nem tudják fűzeni a Biodómot

Bármikor beomolhat a budapesti Biodóm, nincs már több pénz fűtésre

A speciális fóliából álló tetőszerkezet több milliárdba került. Ha beomlik, a pótlása ugyancsak többmilliárdos tétel lenne.

Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – tudta meg a Népszava. Bősz Anett, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször elmondta, hogy nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit, és most eljött az a pillanat, hogy döntöttek: inkább az idősotthonait és szociális intézményeit fűti és működteti, mint egy üres, hasznavehetetlen építmény fűtését.

A hatalmasra fújt városligeti buborék megtartásához mindenféleképpen szükség van egy minimum hőfokra. Ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog. A fóliamembrán felülete összesen 19 696 négyzetméter. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne.

Biodóm

A városligeti Biodóm 2020. december 29-én – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Fővárosi Állat és Növénykert összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez.

A Pannon ősvadon részeként megvalósuló két hektáros Biodóm az eredeti elképzelés szerint egy különleges fényáteresztő fóliával fedett, nagy belmagasságú – átlagosan 20, de helyenként 40 méteres – szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, akváriummal, amelyet további 1,5 hektáron állatkifutók vennének körül. A Biodóm átadását eredetileg 2017-re ígérték, ám az építkezés akkorra el sem kezdődött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top