nlc.hu
Életmód

Év Fája 2023 győztese

Megvan az Év Fája verseny győztese, speciális kezelést és madárodúkat kap ajándékba

Közel 13 ezren szavaztak.
faölelés

A Szekszárdi Remete berkenyéje lett a 2023-as Év Fája, a július óta tartó online szavazás végén 5322 szavazattal szerezte meg az első helyet – írja a Sokszínű Vidék. Az Év Fája egy speciális fakezelést nyert, valamint – akárcsak az ezüst-, és a bronzérmes – madárodúkat is kapott ajándékba.

Különleges fa vitte el a prímet

A győztes Szekszárdi Remete Berkenye környezetét átjárja a szakralitás. Ez eredendően a közelében fakadó forrásnak, a Mária-kútnak köszönhető. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa.

A hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica) ma már ritkasága miatt természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle. Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet.

Százévest is díjaztak

A zsűri döntése alapján a győrszentiváni tölgyes kapta a 2023-as Hős Fa címet.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi százéves fűzfa nyerte el, amely Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében.

12 762 voks

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Idén 21 jelölt indult az Év Fája versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 9 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta ki kedvencét. A fákra összesen 12 762 szavazat érkezett.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top