Vannak olyan gyümölcsök, amiket kötelező meghámozni, mielőtt elfogyasztjuk őket, ilyen például az ananász, szinte minden citrusféle és a banán. Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket soha nem kell, például a szőlőt és a cseresznyét; és akadnak olyan gyümölcsök is, amelyeknél a hámozás választás kérdése, például alma, körte és őszibarack. A kivit az emberek többsége az első kategóriába sorolja, de valójában a harmadikba tartozik – írja a LifeHacker.
Miért együnk kivit héjastól?
A kivi héja nagy koncentrációban tartalmaz rostokat, folsavat és E-vitamint.
- Rostok: táplálják a bélrendszerben élő jó baktériumokat. A rostban gazdag ételek jótékony hatása összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.
- Folsav: különösen fontos tápanyag a sejtek növekedéséhez és osztódásához.
- E-vitamin: ez a zsírban oldódó vitamin erős antioxidáns.
Segít megőrizni sejtek egészségét azáltal, hogy leköti a szabad gyököket.Ha meg bírjuk enni a kivi héját, akkor mindhárom tápanyaghoz nagyobb mennyiségben juthatunk hozzá: a rostoknál 50 százalékos, a folsavnál 32 százalékos, az E-vitaminnál pedig 34 százalékos a különbség ahhoz képest, mintha csak a gyümölcshúst fogyasztanánk el.
Tudtad? A kivi héja sok antioxidánst is tartalmaz.
Valójában a héjban magasabb az antioxidánsok koncentrációja, mint magában a gyümölcshúsban.Ha nagyon zavaró a kivi szőrös héja, akkor dörzsöljük le egy tiszta konyharuhával, zöldségkefével. A kivi fogyasztása ettől függetlenül is okozhat irritációt, ami annak köszönhető, hogy kalcium-oxalát kristályokat, úgynevezett rafidokat tartalmaz, ezek pedig apró karcolásokat ejthetnek a szájban.
Summa summarum: függetlenül attól, hogy megesszük a kivit héjastól vagy sem, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár:
- Javítja a koleszterinszintet: napi két kivi elfogyasztása nyolc héten keresztül növeli a szív szempontjából egészséges HDL-koleszterinszintet, növeli az antioxidánsok szintjét a vérben, és csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját.
- Csökkenti a vérnyomást: egyes tanulmányok szerint napi 3 kivi elfogyasztása 8 hét alatt átlagosan 10 ponttal csökkenti a vérnyomást.
- Jobb vasfelszívódás: a kivi és a vasban gazdag élelmiszerek párosítása fokozhatja a vas felszívódását, és segíthet a vashiányos állapot megszüntetésében.
- Jótékonyan hat az immunrendszerre: a kivi fogyasztása erősíti az immunrendszert, segíthet csökkenteni fej- és a torokfájást.
- Jótékony hatás az emésztésre: a kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segíthet a szervezetnek könnyebben megemészteni az ételben lévő fehérjéket.
- Csökkenti a székrekedést: a kiviben található rostok segíthetnek csökkenteni a székrekedést és megkönnyíteni a székletürítést. Fogyasszuk naponta kétszer.