nlc.hu
Életmód

Eddig meghámoztad a kivit? Rosszul tetted!

Eddig meghámoztad a kivit? Rosszul tetted!

Miért érdemes rászánnod magad, hogy megedd a kivi héját? Igyekszünk meggyőzni, miért érdemes megbarátkozni a gondolattal.

Vannak olyan gyümölcsök, amiket kötelező meghámozni, mielőtt elfogyasztjuk őket, ilyen például az ananász, szinte minden citrusféle és a banán. Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket soha nem kell, például a szőlőt és a cseresznyét; és akadnak olyan gyümölcsök is, amelyeknél a hámozás választás kérdése, például alma, körte és őszibarack. A kivit az emberek többsége az első kategóriába sorolja, de valójában a harmadikba tartozik – írja a LifeHacker.

Miért együnk kivit héjastól?

A kivi héja nagy koncentrációban tartalmaz rostokat, folsavat és E-vitamint.

  • Rostok: táplálják a bélrendszerben élő jó baktériumokat. A rostban gazdag ételek jótékony hatása összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.
  • Folsav: különösen fontos tápanyag a sejtek növekedéséhez és osztódásához.
  • E-vitamin: ez a zsírban oldódó vitamin erős antioxidáns.

Segít megőrizni sejtek egészségét azáltal, hogy leköti a szabad gyököket.Ha meg bírjuk enni a kivi héját, akkor mindhárom tápanyaghoz nagyobb mennyiségben juthatunk hozzá: a rostoknál 50 százalékos, a folsavnál 32 százalékos, az E-vitaminnál pedig 34 százalékos a különbség ahhoz képest, mintha csak a gyümölcshúst fogyasztanánk el.

Kivi fogyasztás héjastól

(Fotó: unsplash)

Tudtad? A kivi héja sok antioxidánst is tartalmaz.

Valójában a héjban magasabb az antioxidánsok koncentrációja, mint magában a gyümölcshúsban.Ha nagyon zavaró a kivi szőrös héja, akkor dörzsöljük le egy tiszta konyharuhával, zöldségkefével. A kivi fogyasztása ettől függetlenül is okozhat irritációt, ami annak köszönhető, hogy kalcium-oxalát kristályokat, úgynevezett rafidokat tartalmaz, ezek pedig apró karcolásokat ejthetnek a szájban.

Summa summarum: függetlenül attól, hogy megesszük a kivit héjastól vagy sem, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár:

  • Javítja a koleszterinszintet: napi két kivi elfogyasztása nyolc héten keresztül növeli a szív szempontjából egészséges HDL-koleszterinszintet, növeli az antioxidánsok szintjét a vérben, és csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját.
  • Csökkenti a vérnyomást: egyes tanulmányok szerint napi 3 kivi elfogyasztása 8 hét alatt átlagosan 10 ponttal csökkenti a vérnyomást.
  • Jobb vasfelszívódás: a kivi és a vasban gazdag élelmiszerek párosítása fokozhatja a vas felszívódását, és segíthet a vashiányos állapot megszüntetésében.
  • Jótékonyan hat az immunrendszerre: a kivi fogyasztása erősíti az immunrendszert, segíthet csökkenteni fej- és a torokfájást.
  • Jótékony hatás az emésztésre: a kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segíthet a szervezetnek könnyebben megemészteni az ételben lévő fehérjéket.
  • Csökkenti a székrekedést: a kiviben található rostok segíthetnek csökkenteni a székrekedést és megkönnyíteni a székletürítést. Fogyasszuk naponta kétszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top