A legtöbben automatikusan kiöblítjük a szánkat fogmosás után, hogy ne érezzük a fogrém ízét, és a maradék pasztaszemcsék is eltűnjenek a fogzománcról. A szájhigiénia szempontjából azonban nem feltétlenül jó ötlet, amit csinálunk…
Az Oral Health Foundation, brit szervezet által 2016-ban végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók több mint 62 százaléka öblíti ki a száját fogmosás után, de a szakemberek szerint ez a szokás hajlamosít a fogszuvasodásra. A szervezet vezérigazgatója, Dr. Nigel Carter „nagyon rossznak” nevezte a fogmosás utáni szájöblítést, mivel ez lemossa a fogakról a fogmosás után visszamaradt védőfluoridot.
Carter megjegyezte a fluor elsődleges fontosságát, mondván, hogy nem csak erősíti a fogzománcot, és ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodás ellen, hanem csökkenti a fogak baktériumai által termelt sav mennyiségét is.
A tanulmány azt is feltárta, hogy a válaszadók 14 százaléka közvetlenül fogmosás után szájvizet használ, de ez a szokás ugyancsak nem tesz jót, mivel a legtöbb vény nélkül kapható szájvíz kevesebb fluort tartalmaz, mint a fogkrém.
A témában nem készült túl sok kutatás, de a British Dental Journal című folyóiratban publikált 2012-es tanulmány alátámasztotta, hogy a szájöblögetés, leginkább nagyobb mennyiségű vízhasználattal csökkentheti a fluoridos fogkrémek védőhatását.
Természetesen van ellentábor is: Dr. Michaela Tozzi fogorvos szerint, az ételmaradékok eltávolításához hasznos lehet egy 30 másodperces öblögetés, a fogkrémet pedig ki kell kiköpni, mert a fogmosás után baktériumok maradhatnak benne.
Annyi biztos, hogy aki teljes mértékben ki szeretné használni a fluoridos fogkrém előnyeit, érdemes tovább hagynia a fogain.
„Ha a fogaink hajlamosak a szuvasodásra, könnyen letörnek, erősen ajánlott, hogy ne öblítsünk fogmosás után, hogy a fluor kitudja fejteni a hatását. Ha egyszerűen nem tud valaki lemondani az öblítésről, semmi gond, hagyjuk a fluortartalmú fogkrémet néhány percig megkötni a fogainkon, majd ezután öblítsünk, lehetőleg kevés vízzel” – ajánlják a British Dental Journal kutatói.