nlc.hu
Életmód

Callie Rogers, Anglia legfiatalabb lottónyertese

16 évesen egy vagyont nyert a lottón, elárulta, mire szórta el az összes pénzt

Callie Rogers 20 évvel ezelőtt óriási összeget nyert, de a rengeteg pénzt elszórta bulikra, utazásra, ruhákra és plasztikára, meg persze a sok hamis barát is szép summát gombolt le róla.

Sokan álmodoznak egy mesés lottónyereményről, ami örökre megváltoztatja az életüket. Nem számít, hogy jól kereső állásod van, vagy hónapról hónapra élsz, ahogy az sem, hogy milyen idős vagy – egy szempillantás alatt minden a feje tetejére áll. Túlságosan is jól tudja ezt Callie Rogers, Anglia legfiatalabb lottónyertese.

Milliomos lett a bolti eladó

Callie 1,875 millió fontot (mai árfolyamon 812 millió forint) nyert 2003-ban, amikor még csak 16 éves volt. Ám a lottónyeremény után a tinédzser élete nem alakult, ahogy szerette volna – bizonyára ez is közrejátszott, hogy ma már 18 éves kor alatt nem lehet lottózni Angliában. Felnőttként Callie mindenkit arra figyelmeztet, hogy gondolkozzon el, mielőtt lottószelvényt vásárol, vagy hogy kinek beszél majd egy esetleges nyereményről.

A most már háromgyermekes, 34 éves anyuka utólag úgy látja, hogy túl fiatal volt egy ilyen hatalmas összegű jackpothoz, ami számos problémát okozott neki, a többi között depresszióval küzdött és el akarta dobni magától az életét. Amikor kiderült, hogy övé a főnyeremény, 3,6 fontos (1500 forint) órabérért dolgozott bolti eladóként egy Co-op üzletben a szülővárosában.

A 16 éves Callie Rogers, miután 1,8 milliót nyert az angol Nemzeti Lottón

A 16 éves Callie Rogers, miután 1,8 millió fontot nyert az angol Nemzeti Lottón (Fotó: Phil Noble/PA Images via Getty Images)

 

„Nem akartam ennyi pénzt. Nevelőszülőknél voltam akkoriban, és hosszú idő óta először végre megtaláltam a helyem, és nagyon boldog voltam. Amikor azt mondták nekem, hogy 15 millió font a jackpot, azt gondoltam, »nem akarok ilyen sokat«. Végül megosztották a nyereményt, és 1,85 milliót kaptam, de ezt is nehéz volt felfogni. Tizenhat évesen nem tudod, mi vár rád, mert istenemre mondom, nem számítottam semmi ilyesmire.”

A barátok barátainak is kölcsönadott

Ám akármennyire is ijesztőnek találta elsőre a rengeteg pénzt, miután megkapta az összeget, elköltözött, és féktelen költekezésbe kezdett, rengeteget szórt el utazásokra, kocsikra és ajándékokra. „Távoli rokonoknak és barátok barátainak adtam kölcsön pénzt. Kölcsönadtam ennek 20 ezer fontot, annak 13 ezret. De soha nem kaptam vissza. Az emberek pénzt kértek új autóra, és én segítettem nekik. Nagyon könnyen rávettek, hogy adjak. Most már tudom, milyenek voltak valójában. Kihasználtak a korom miatt. Sok hamis kapcsolatom volt.”

A nyereményéből semmi sem maradt, miután csaknem 20 éven át rengeteget költött utazásra, bulikra, dizájnerruhákra és plasztikai műtétekre.

  • 17 ezer fontot fizetett például mellnagyobbításra, hogy javítson az önbizalmán;
  • félmillió fontért vásárolt házat magának és a családjának;
  • 300 ezer fontot szórt el ruhákra,
  • 250 ezer fontot költött tetoválásokra és utazásra.

2021-re aztán minden pénze elfogyott. Talán sokakat meglep, de azt mondja, hogy jelenleg, a „normál” életét élve sokkal boldogabb, mint ahogy a nyereménye után érezte magát. 

„Egyik napról a másikra gondtalan gyerekből felnőtté váltam. Ennyi évvel később még mindig felidegesít – mondja. – Még amikor állásinterjúkra megyek, akkor is ezen jár az eszem. Szorongok, amikor új emberekkel találkozom. Az jár a fejemben, hogy mit fog gondolni az új partnerem családja rólam, vagy az új barátok. Még mindig kapok bántást csak amiatt, hogy ki vagyok.”

 

Két évtizeddel később

Callie Rogers most gondozóként dolgozik, és szociális munkásnak tanul. Hatéves kisfiánál agyi bénulást diagnosztizáltak, ami miatt a gyerek csak korlátozottan tudni járni, beszélni és nyelni.

Az egyetlen, amit nagyon sajnálok, hogy a pénzből Blake-nek nem jutott

– vallotta be az édesanya.

„[Blake] nagyon szereti az érzékszerveket stimuláló dolgokat. Ha lenne rá pénzem, megkapná a legnagyobb szenzoros szobát, amit csak meg lehet venni.”

Callie és a gyerekek jelenleg egy szerény, havonta 400 fontba (173 ezer forint) kerülő házban élnek egy zsákutcában, Workingtonban.

„A hónap végére általában marad néhány extra dologra, de nem tudok csak úgy venni holnap egy autót – vallja be. – Ha el akarunk menni nyaralni, spórolnom kell.”

Mindezek mellett küldetésének érzi, hogy a gyerekei és általában a gyerekek és fiatalok soha ne lottózzanak. Saját példáján keresztül igyekszik minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy egy életre tönkreteheti őket az ölükbe hulló nyeremény.

(Mirror, The Sun)

(Címlapi kép: Phil Noble/PA Images via Getty Images; YouTube/This Morning)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top