nlc.hu
Életmód

Valóban bele lehet halni a nevetésbe?

Valóban bele lehet halni a nevetésbe?

Pontot teszünk az ügy végére! Utánajártunk, valóban bele lehet-e halni a nevetésbe.

1975 márciusában az angliai Norfolkban az 50 éves Alex Mitchell beült a tévé elé, hogy megnézze egyik kedvenc televíziós műsorát, a The Goodies című vígjátékot. Miközben Bill Oddie színész a képernyőn a kung-fu filmek klasszikus elemeit próbálta utánozni, Mitchell folyamatosan nevetett. Felesége, Nessie később azt mondta, hogy férje  körülbelül 25 percig csak hahotázott, majd hirtelen összeesett, és meghalt. Mitchell meglepő története világszerte a címlapokra került.

„Hihetetlen. Az orvos azt mondta, hogy a szíve bal oldala állt le… a nevetés túl sok volt neki. Az orvos szerint ez bárkivel megtörténhet” – mondta az özvegy.

Valóban így van? Tényleg meghalnak az emberek a nevetéstől?

Nem, nem igazán, de az igaz, hogy a nevetés súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi gondokat, amik viszont okozhatnak halált.  

Bele lehet halni a nevetésbe?

Fotó: Unsplash

A Duke Egyetem Orvostudományi Karának kardiológusa, Jorge Antonio Gutierrez szerint a nevetés önmagában nem vezet halálhoz, de ha valakinek már meglévő egészségügyi problémája van, akkor befolyásoló tényező lehet. „A nevetés növelheti a mellüregi nyomást, és ha az illetőnek aortaaneurizmája van, akkor ez a nyomás átterjedhet az érrendszerre, és ott repedést okozhat” – mondta.

Ha valaki például szívrohamot kap nevetés közben, az valószínűleg alapvetően is hajlamos rá, azaz előbb-utóbb enélkül is megtörténhet a tragédia.

Gutierrez arról is beszélt, hogy az orvosi szakirodalomban csak egy nevetés általi halálesetről van feljegyzés: egy 50 éves nőről, aki olyan gyógyszert kapott, aminek egyik mellékhatása a szabálytalan szívverés.

A hosszan tartó röhögőgörcs végzetes aritmiát okozott ennél a betegnél. A nevetés más testi diszfunkciókat is előidézhet: a hangszálak elakadhatnak, blokkolva az oxigén áramlását, bizonyos kötőszöveti rendellenességekkel összefüggésben megemelkedhet a vérnyomási is.

De mi történt Alex Mitchell-lel?

2012-ben a BBC írta meg, hogy Alex Mitchell a szív ingervezető rendszerének zavarában, azaz QT-szindrómában szenvedhetett, ez a betegség pedig kamrai ritmuszavart okozhat. Azaz neki is volt egy alapbetegsége, ami hajlamosító tényező volt arra, hogy bekövetkezzen az, ami bekövetkezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top