nlc.hu
Életmód

Így szerez nagyobb borravalót a bármixer a vendégektől

„Majdnem tíz évig dolgoztam a vendéglátásban, ezekkel a módszerekkel szereztem nagyobb borravalót”

Az egykori bármixer elmesélte, milyen technikák segítségével érte el, hogy a vendégek nagyobb jattot adjanak neki, és kiket nem szeretett kiszolgálni.

Starr Douglas csaknem egy évtizeden keresztül dolgozott bartenderként az Egyesült Államokban. Eleinte a Georgia állambeli 130 ezres város, Athens több bárjában dolgozott, majd miután a Georgia Institute of Technology egyetemen folytatta a tanulmányait, Atlantában mixerkedett. Kilenc év után váltott, de nem hagyta teljesen ott a vendéglátást, a vállalkozásával hoteleknek, bároknak, éttermeknek biztosít profi szakembereket.

Egy női bartender koktélt készít a pult mögött

Koktélt készít egy bartender (Fotó: Unsplash)

Bartenderként szerette, hogy pörgős a munkája, és részese lehetett az éjszakai életnek anélkül, hogy állandóan bulizni járt volna. És közben nem keresett rosszul, gyakran előfordult, hogy a kollégái közül ő kapta a legtöbb borravalót. A Business Insidernek most elmesélte, milyen módszerekkel érte el, hogy minél több jattot tudjon bezsebelni a vendégektől. A technikák egy része egyáltalán nem átverés, hanem inkább a lelkiismeretes munkáról és a vendégek megbecsüléséről szól, de azért megosztott kisebb trükköket is.

1. Mutasd meg, hogy a maximumot nyújtod a munkádban

Amikor valaki rendel egy koktélt, általában nem tudja, mennyi idő, energia és odafigyelés elkészíteni. Egy espresso Martini például öt perc, és egy Ramos gin fizz összeállítása is elég munkaigényes. Amikor csak lehetett, Douglas a vendég előtt készítette el az italt, és miközben beszélgetett és tartotta a szemkontaktust vele, igyekezett minél hangulatosabban, látványosabban megmutatni az italkészítést. Nem kellenek artistákat megszégyenítő trükkök, de bele lehet csempészni egy kis játékosságot az üvegekkel, az összetevők kiöntésével, a díszítéssel vagy azzal, ahogy leteszi a vendég elé a szalvétát „Ha látja, hogy törődsz azzal, mit adsz neki, valószínűleg több borravalót ad, mint amennyit szokott.”

2. A törzsvendégeket kezeld úgy, mint a barátokat

Mixerként mindig igyekezett megjegyezni a törzsvendégek nevét, a történeteiket és a korábbi rendeléseiket. „Az emberek azt akarják, hogy emlékezzenek rájuk, hogy megértsék és megbecsüljék őket. Ha különlegesnek érzik magukat, akkor azt akarják, hogy te is különlegesnek érezd magad” – mondja Starr.

A felszínes bókok nem működnek, a vendégek hamar úgy érezhetik, hogy a dolgozó csak több borravalót szeretne. Starr őszinte érdeklődést mutatott, hogy megismerje a törzsvendégeket. Szerette, amikor valaki visszatért, és már volt miről beszélgetniük. Ez egy újabb módja annak, hogy a vendég különlegesnek érezze magát – és amikor jön a számla, jó eséllyel nagyobb borravalót fog hagyni.

3. További ételek és italok ajánlása

Amikor valaki a bárpultnál ült, és csak egy italt rendelt, olyan ételeket ajánlott, amelyek jól passzolnak az italához. Így magasabb lesz a számla végösszege, és persze a borravaló is. Ehhez persze az is kell, hogy a bartender jól ismerje az étlapot is, és tudja, mit mivel érdemes párosítani, hogy a vendég ne csak több dolgot, hanem egy jobb élményt kapjon.

4. Történetek az italokról

Ha mixerként gyakran készítesz klasszikus koktélokat, nézz utána a történetüknek, és miközben elkészíted, meséld el az adott ital sztoriját. Kövesd a trendeket, hogy éppen melyik koktél a népszerű. Ha beszélsz a koktél hátteréről, akkor nem csak egy italt fog elfogyasztani a vendég, hanem a történelem egy szeletéhez is kapcsolódik picit, és az élmény miatt nagyobb borravalót adhat.

5. Ismerd fel, hogy ki ad nagyobb jattot

A törzsvendégek általában azután érdemlik ki a státuszukat, hogy a pultosok felismerik bennük, hogy szép borravalókat adnak, és ezért különleges bánásmódban részesítik őket. Gyakori, hogy a tőlük érkező jatt következetesen 20 százalék vagy annál magasabb.

  • A randizás kezdeti szakaszában lévők általában nagyvonalúnak akarnak tűnni a potenciális partnerük előtt, így elég általános szokás, hogy 20 százalék körüli jattot adnak.
  • Az üzletemberek is többnyire 20 százalék borravalót hagynak, és ha ügyféllel érkeznek, nagyra értékelik, ha hagyják őket dolgozni.
  • Akik túlságosan feltűnőek és drága dizájner holmikat viselnek, nagyon kiszámíthatatlanok, ha borravalóról van szó.

„Ha egyetlen vendégtípust választhatnék, hogy ki üljön a pultomnál, akkor az a többi bartender lenne – mondja Douglas. – Egy vendéglátásban dolgozó úgy érzi, mintha a családom része lenne. Emiatt hajlamosak aránytalanul sok borravalót adni – általában 40 százalék fölött, sőt néha 100 százaléknál is többet. Bár lehet, hogy ennek egy-két ingyen ital az ára.”

6. Kerüld a nagy csoportokat

Az egykori mixer azt tanácsolja, érdemes kerülni az olyan nagy csoportok kiszolgálását, ahol nem látszik, ki fizet. A bárok hangosak és zsúfoltak lehetnek, így ha nem adják le előre, mit kérnek, a nagy csoportoknál elég kaotikusan tudnak alakulni a rendelések. Ez aztán még bonyolultabbá válhat, ha fizetésre kerül a sor.

Tipikus forgatókönyv, hogy a számlát 15 felé kell osztani, és az egyes borravalókat összeadva nem lesz meg a 20 százalék. A másik gyakori lehetőség, hogy egyvalaki fog fizetni a végén, de nem akar rendes borravalót adni, mert attól tart, hogy a többiek nem fogják odaadni neki a borravaló összegét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top