nlc.hu
Életmód

Így hat a testvérsorrend a személyiségre

Így hat a személyiségedre, hogy hányadik gyerekként születtél

Gondoltad volna, hogy a testvérsorrend meghatározza, hogy állsz helyt felnőttként? Mutatjuk, mi jellemző az első, a második és sokadik szülöttekre!

Az, hogy hányadik gyerekként érkeztél, ugyanúgy befolyásolja a személyiségedet, mint a születésed időpontja, a tulajdonságaid vagy a kívülről érkező hatások.

Büszkeség és balítélet

Jelenet a Büszkeség és balítélet című filmből (Fotó: Profimedia)

A testvérsorrend ráadásul a személyiségvonásaid mellett azt is meghatározhatja, hogy milyen szerepet töltesz be a családban, s hogy milyen stratégiákat alkalmazol felnőttként a problémák megoldására.

Első, második, sokadik

Sokan osztják azt a véleményt, hogy az első gyermeknek még megszületni is küzdelmesebb, mint az utána következőknek, akiknek ha úgy vesszük, ő tör utat – nemcsak a szülőcsatornában, hanem a családi életben is.

Az első gyerekkel gyarapodott, tapasztalatlan szülők félénkebben nyúlnak a babához és legtöbbször elszántan törekszenek arra, hogy minden úgy alakuljon, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Ha kistesó érkezik a családba, már jóval rugalmasabban kezelik a helyzetet, rutinosabban és lazábban foglalkoznak a gyerekkel, hiszen az elsőszülöttnek köszönhetően már „edzésben vannak”.

A szülők merőben eltérő hozzáállás óhatatlanul meghatározza a fejlődő személyiség alakulását, ez pedig a testvérek jellemvonásaira is rányomja a bélyegét. Nézd meg, rád igazak-e az ezzel kapcsolatos állítások!

Megnézem
Összes kép (8)

Nyitókép: YouTube pillanatkép, Valami Amerika 3.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top