nlc.hu
Életmód

Jiang Yanchen, a kínai „összehajtott fiú” műtéte

Megműtötték az „összehajtott fiút”, teljesen felegyenesedhet egyszer

A 19 éves kínai tinédzseren két kockázatos műtétet hajtottak végre, így már képes székben ülni és egyenesen tartani a fejét.

Több műtétnek köszönhetően felcsillant a remény, hogy a Jiang Yanchen, akit Kínában csak „összehajtott fiúként” ismernek, egyszer fel tudjon egyenesedni.

A 19 éves fiatal Bechterew-kórban szenved, és általános iskolás kora óta küzd a veleszületett izomsorvadással. A betegség szinte Z alakúra deformálta a felsőtestét, a feje és a feneke között csupán egy tenyérnyi távolságot hagyva, és arra kényszerítve a fiút, hogy az iskolában térdelve tanuljon.

Mi a Bechterew-kór?

A Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica) olyan idült degeneratív megbetegedés, amelyben a gyulladás elsősorban a gerincet, valamint a keresztcsont és a medencecsont közötti ízületeket érinti, időnként az alsó végtagi nagyízületekkel együtt – olvasható az Egészségvonalon. A krónikus gyulladás miatt kialakuló a betegség előrehaladásával a gerinc és a mellkas fokozatos elmerevedik, háti púp keletkezik, légzési nehézség alakulhat ki. A betegség jellemzően fiatal korban, 15-40 éves korban kezdődik, előfordulása férfiaknál gyakoribb.

Céltudatosságát és a reményt azonban soha sem veszítette el. Tavaly egy jógamatracon fekve tett sikeres felvételi vizsgát, így a kelet-kínai Santung tartományban található Dezhou Egyetemen folytathatta a tanulmányait – írja a South China Morning Post. 

Rizikós műtétek

Jiangot idén május 25-én és augusztus 15-én két alkalommal műtötték meg, minkét operáció nagyon kockázatos volt. Olyannyira, hogy Wang Yu, a Pekingi Egyetemi Kórház ortopédiai osztályának főorvosa először el sem akarta vállalni. Egyrészt azért, mert a hasonló esetek rendkívül ritkák, sem a kínai, sem a nemzetközi orvosi szakirodalomban nincsen dokumentálva sikeres beavatkozás. Másrészt a műtét nagyon bonyolult és kockázatos, egy apró hiba is nyaktól lefelé bénuláshoz vezethet. Végül az orvos a saját családja együttérzése miatt vállalta el a komplikált feladatot.

Jiang Yanchen, az összehajtogatott fiú

Így tudott olvasni (Fotó: Peking University Health Science Centre)

Az első műtét utáni éjszaka Jiangot az intenzív osztályra szállították, ami kritikus pillanat volt. A második reggelen észrevették, hogy a fiú csak korlátozottan tudja mozgatni a végtagjait, ami idegsérülésre utalt.

Szerencsére nem ez történt, hanem – ahogy azt Wang feltételezte – csak a nyaki gerinc körüli idegek alkalmazkodtak az összehajtott állapothoz, így időre volt szükségük ahhoz, hogy felzárkózzanak a változáshoz. A második műtét már egyszerűbb volt, és a végeredmény a jövőre nézve is nagyon ígéretes lett.

Jiang Yanchen, az összehajtogatott fiú

Jól látható a változás a röntgenfelvételen ((Fotó: Peking University Health Science Centre)

A röntgenfelvételeken jól látszik, milyen hihetetlen munkát végeztek az orvosok a fiú alakjának korrigálása érdekében. Október 8-án aztán eltávolították a fejmerevítő gyűrűt, amelyet csaknem öt hónapon át viselt, így Jiang a korábban teljesen hátrahajtott fejét végre függőleges pozícióban tudja tartani, le tud ülni egy székbe, és látja a körülötte lévő embereket.

Esély az életre

„Az ég 19 évesen kivételen gyönyörű. Készen állok, hogy átöleljem a hegyeket és a tengert, ígéretesnek látszik a jövő” – mondta Jiang, aki a kórházban ünnepelte a 19. születésnapját. Érthető módon az édesanyja is nagyon meghatódott. „Ez a születésnap új kezdetet jelent Jiang Yanchen számára – mondta az anya. – Én adtam neki először életet, de dr. Wang Yu adott neki egy második esélyt az életre.”

Jiang Yanchen, az összehajtogatott fiú

Jjian a műtét előtt és utána (Fotó: Peking University Health Science Centre)

Azóta Jiangot kiengedték a kórházból, de további műtétek várnak rá, hogy testének megmaradt deformitásán is javítsanak. A kínai fiú története és kitartása eközben sokakat megérintett a közösségi médiában, és motivációt nyújt azoknak, akik valamilyen veleszületett betegségben szenvednek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top