nlc.hu
Életmód

Éjszakai nassolás hátrányai

Az éjszakai nassolás veszélyes, így szokj le róla!

Az éjszakai nassolás előbb vagy utóbb elhízáshoz vezet, szóval jobb, ha még időben leszoksz róla.

A tanulmányok szerint az éjszakai evés magas koleszterin- és vércukorszinthez, illetve elhízáshoz vezethet.

„Ennek a hátterében az áll, hogy az emberek – ugyan nem tudatosan –, de a magasabb kalóriatartalmú ételek felé vonzódnak éjszaka, mint például a sütemények vagy a chipsek” – mondja Kelly Allison, PhD, a Pennsylvaniai Egyetem Súly- és Étkezési Zavarokkal foglalkozó Központjának igazgatója.

Testünk valójában úgy van kialakítva, hogy a nap elején hatékonyabban emészti meg az élelmiszereket – magyarázza a szakember.

Ha egy éjszakai nasizásról nem akarunk teljesen lemondani, azzal nincs semmi gond, csak pár apró dolgon érdemes változtatni annak érdekében, hogy ennek a rossz szokásunknak ne az egészségünk lássa a kárát.

Éjszakai nasizás

(Fotó: unsplash)

Egyszerű tippek, amik segítenek legyőzi az éjszakai nasizás utáni vágyat

Minél korábban kezdesz el enni, annál jobb

Azok az emberek, akik reggel 8:30 előtt kezdenek el enni, alacsonyabb vércukorszinttel és inzulinrezisztenciával rendelkeznek, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát  – áll az Endokrin Társaság 2021-es éves ülésén bemutatott Northwestern-i tanulmányában.

Vezess étkezési naplót

Ha nyomon követed az étkezésed, az segíthet a hibák feltárásában. „Az elfoglalt emberek könnyen elfelejtenek napközben enni” – mondja Marney White pszichológus, a Yale School of Public Health társadalom- és viselkedéstudományok docense.

Amikor este lelassulnak a dolgok, és végre leülnek enni, akkor előfordulhat, hogy annyira éhesek már, hogy elveszítik a kontrollt, és éjszaka/késő este túl sokat esznek. Ezért is érdemes étkezési naplót írni, hogy figyelmeztessük magunkat, enni kell.

Ütemezd be az étkezést

Készíts étkezési ütemtervet, amelyben a nap folyamán 2-3 óránként egy kis étkezést vagy harapnivalót bekapsz. Ugyanis, ha gyakrabban eszel, az segít stabilan tartani a vércukorszinted, és megakadályozza az éhséget.

Legyen foglalt a kezed

A képlet egyszerű: ha a kezed mással van elfoglalva, nem is lesz lehetőséged enni. Rakj össze egy kirakóst, kötögess, vagy csináld meg a házimunkát, a lényeg az, hogy ne legyen időd az ételekre gondolni.

Feküdj le egy órával korábban

A kutatások rég kimutatták az összefüggést az alváshiány és a súlygyarapodás között.

Amikor alváshiányban szenvedsz, a szervezeted több étvágygerjesztő ghrelin hormont termel, és alacsonyabb szinten tartja a jóllakottság érzéséért felelős leptin hormon szintjét. Ez az állapot pedig elősegíti a túlevést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top