nlc.hu
Életmód

Hosszúak a várólisták

Akár 7 évet is várni kell egy új vesére

Kevés a donor, ezért nőnek a várólisták.
műtét

Átlagosan 3 és fél évet kell várni új vesére Magyarországon, de rossz esetben ez akár 7 év is lehet. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint jelenleg több mint 1200-an várnak transzplantációra. Legtöbben, több mint ezren veseátültetésre.

„Minden évben több beteget teszünk transzplantációs várólistára, mint ahány beteget leveszünk. A számok mindig változnak, de egy átlagos napon nagyjából 1200-an várnak műtétre és körülbelül 450 új beteg kerül évente a várólistára” – mondta az RTL Híradónak Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Májtranszplantációra 100-an, szívre 80-an, tüdőre pedig 10-en várakoznak. A várólistás vesebetegek vannak a legrosszabb helyzetben. A vérellátó szolgálat friss jelentése szerint most 1003-an vannak, és – hacsak nincs közvetlen élő donoruk, akitől szervet kaphatnak – évekig kell várniuk a műtétre.

A probléma világméretű, a covid pedig súlyosbította a helyzetet. A járvány alatt Magyarországon is visszazuhant a transzplantációk száma. A szakemberek szerint a műtétek számát úgy lehetne emelni, ha több lenne az élődonoros átültetés, azaz ha valakinek rokona vagy közeli hozzátartozója ajánlaná fel a szervét.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top