nlc.hu
Család

Szervátültetések Magyarországon

Elvégezték a 11.000. magyar szervátültetést

A 11.000. magyarországi transzplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján egy májjal történt. Ennek örömére mutatunk néhány döbbenetes számot és mérföldkövet a hazai szervátültetés egyre fejlődő sikertörténetéből.
Szívkivételhez sietnek egy fővárosi kórházban 2018. április 5-én - Fotó: MTI/Mónus Márton

A szervátültetésről túlzás nélkül állítható, hogy az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

A hazai 11.000 szervátültetés között így oszlanak meg az arányok szervek szerint:

  • 8976 veseátültetés
  • 1098 májátültetésű
  • 658 szívátültetés
  • 181 hasnyálmirigy átültetés vesével kombináltan vagy szigetsejtesen
  • 87 tüdőátültetés történt eddig.

Az első vesetranszplantációt 1962-ben Szegeden Németh András docens végezte. Az első vesetranszplantációs program 1973-ban indult a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc professzor vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is megnyíltak a vesetranszplantációs osztályok.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

1994-ben megnyílt Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban Dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás.

Gyermekszív átültetés 2007. óta zajlik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Az első transzplantációt id. Hartyánszky István és Bodor Elek végezték.

A legfrissebb magyarországi szervátültetési program, a tüdőátültetés 2015. december óta elérhető az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjában, ahol Rényi-Vámos Ferenc és Lang György végezte az első átültetést.

A transzplantációs centrumoktól független, országos szervdonációs koordináció az Országos Vérellátó Szolgálat keretei között működik.

47 év alatt történt 11.000 transzplantáció, de a programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset alig több, mint két év alatt történt.

Az élő- és elhunyt szervdonorok áldozatos felajánlása, valamint a szervdonorokat jelentő intézmények, a szervbeültető központok és számos, a szervkivétel és átültetés folyamatában résztvevő egyéb szakmai terület, és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésének eredményeként 2020. június 17-én megvalósulhatott Magyarországon a 11.000. szervátültetés. A transzplantáció a Semmelweis Egyetemen történt, ahol egyébként valamennyi transzplantációs program elérhető. A Semmelweis Egyetemen az összes magyarországi szervátültetés 62,65%-át hajtották végre az elmúlt 47 évben.

2019-ben összesen 440 szervátültetést végeztek a magyarországi szervátültetési központokban. 410 szervátültetés elhunytból, 30 átültetés élődonorból történt. A szervátültetések száma jelentősen növekedett hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásával és az Országos Vérellátó Szolgálat kórházi koordinátori program bevezetésével, így 2013-tól a szervátültetések elérik a 400-500 közötti éves esetszámot – áll az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében. 

Megható szervátültetés történetek az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top