nlc.hu
Életmód

Kamrarendezési trend

Ez lenne az új kamrarendezési módszer?

Hogyha minket is lenyűgöz a sok szépen berendezett kamra az interneten, akkor itt a lehetőség, hogy sajátunk is ilyenné váljon. Így érhetjük ezt el okosan.

A közösségi médiának köszönhetően valószínűleg már mindannyian belebotlottunk tökéletesen rendezett és makulátlan kamrák fotóiba. Ezekben az utópikus kamrákban sorban sorakoznak az átlátszó, felcímkézett, valamilyen színmintába rendezett üvegek. Sok esetben értelmetlenek ezek az esztétikus elrendezések.

Esztétikus kamrapolc.

Ezek a kamrák jól néznek ki, de nagyjából ennyi

Persze, szépen néznek ki, de igazából ennyi az egész. Ezek a terek csak a látszat kedvéért vannak, és a funkció másodlagos. Az átlagembernek nincs szüksége tucatnyi tárolóedényre, hogy áttöltögesse az éléskamra elemeit.

Mit is fed ez a trend?

Ez a kamrarendezési jelenség annyit tesz, hogy valamit kiveszünk az eredeti csomagolásából, és egy másik edénybe helyezzük. Bizonyos helyzetekben nagyon hasznos lehet. Cikkünkből kiderül, hogy mely termékeket érdemes egyik tárolóedényből a másikba helyezni, és melyek azok, amelyeket teljesen feleslegesen töltögetjük.

Miket érdemes átcsomagolni?

Itt legfőképpen olyan termékekről van szó, amelyeket kis mennyiségben használunk, nem pedig az egész csomagot egyszerre. Ha tehát légmentesen záródó edényekbe tesszük őket, tovább maradnak frissek, és kevesebb élelmiszer-pazarlással járnak. Amennyiben nagy családnak főzünk, valószínűleg a zacskó teljes tartalmát felhasználjuk.

A következő tételek átcsomagolása rendkívül előnyös:

  • Tésztafélék, rizs és hüvelyesek
  • Panírmorzsa
  • Liszt, cukor és egyéb sütőipari termékek
  • Zab és müzli
  • Diófélék és pattogatni való kukorica
  • Cukorkák és csokoládépasztilla
  • Őrölt kávé
  • Fűszerek

Megjegyzés a fűszerekről: ha ömlesztve vásároljuk őket, akkor töltsük őket kis üvegekbe, és tároljuk olyan helyen, ahol kényelmesen elérjük. A tartalékot tartsuk máshol, például a kamra magas polcán (csak ne feledjük, hogy ott vannak!). Azt is választhatjuk, hogy a normál méretű fűszereket megfelelő üvegekbe öntjük – különösen, ha különböző márkákat vásárolunk.

Mikor felesleges ez a procedúra?

Nem azt mondjuk, hogy a következő tételeket nem lehet átcsomagolni… De ha nem akarunk egy vagyont költeni tárolóedényekre, akkor az alábbi lista tartalmát nem érdemes kivennünk az eredeti csomagolásából.

  • Chipsek, perecek, kész pattogatott kukorica stb.
  • Sütik
  • Kekszek
  • Kenyér
  • Bármi, ami egyenként műanyagba van csomagolva
  • Fehérjepor (ha ömlesztett zacskókban vagy többszörös kiszerelésben vásároljuk)

Az egyenként csomagolt termékek, például a müzliszeletek esetében helyezzük őket egy kosárba vagy bármilyen nyitott fedelű tárolóba. Ezzel sok helyet spórolhatunk meg a kamrában, és sokkal rendezettebb lesz, mint egy csomó széttépett doboz.

Piros fedelű dobozokba rendezett nasik.

Bizonyos tételeket teljesen felesleges átcsomagolni (Fotó: Getty Images)

Kérdéses tételek

A következő élelmiszerek átcsomagolása egyén- és háztartásfüggő.

Gabonapehely: ha szereti a család a gabonapelyheket, és egyszerre több dobozt nyitunk ki, vagy ömlesztve vásárolunk, akkor okos dolog átcsomagolni. Választhatunk egy adagolóval ellátott átlátszó edényt is, hogy még könnyebbé tegyük a reggeleket.

Olajok és ecetek: nemcsak szebben néznének ki a hozzájuk illő edényekben, de könnyebb is kiönteni őket. Sokkal egyszerűbb ezeket használni, mint a hatalmas palackokat, amelyben megvásároljuk.

Hogyan lehet megmondani a lejárati dátumot átcsomagolás után?

Honnan fogjuk tudni, hogy mikor járt le a tételek szavatossága? Szerencsére van néhány egyszerű módja annak, hogy ne csak a lejárati dátumot, hanem az esetleges speciális főzési utasításokat is jelezzük.

  • Egy egyszerű címkekészítővel nyomtassunk egy kis címkét a lejárati idővel és az utasításokkal, és ragasszuk fel a tároló hátuljára vagy aljára.
  • Írjuk a dátumot és az utasításokat egy vízben oldódó élelmiszercímkére (nálunk ez nem igazán terjedt el), és ragasszuk a tartály hátuljára vagy aljára.
  • Vágjuk ki a csomagolásból a dátumot és az utasításokat, mielőtt kidobjuk, és ragasszuk fel a tartály hátuljára vagy aljára.

(Forrás: apartment therapy, Fotó: Unplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top