nlc.hu
Életmód

Már a teniszlabda is okozhat agyrázkódást

Rájöttek, milyen súlyos agysérülést okozhat a tenisz

A kutatók kiszámították, hogy milyen gyorsan kell érkeznie egy teniszlabdának ahhoz, hogy valaki agyrázkódást kapjon.

Nem kell az extrém sportokig mennünk ahhoz, hogy egy „ártatlannak” tűnő sportban is komoly sérüléseket szerezzünk. Az agyrázkódásról legtöbbször az olyan játékok jutnak eszünkbe, mint például a rögbi vagy a foci, azonban egy új tanulmány szerint már a tenisz is okozhat hasonló sérüléseket. A kutatás szerint egy ütés akár traumás agysérülést is okozhat, ha a labda eltalálja a játékos fejét. 

A kutatók szerint abban az esetben, ha 143 kilométer per óránál gyorsabban haladó teniszlabda eltalálja valaki fejét, akkor agyrázkódás merülhet fel a sportolónál.

Elsőre mindez talán hihetetlennek tűnhet, azonban a Tennis Universe szerint például a profi teniszben az átlagos adogatási sebesség gyakran meghaladhatja a 161 kilométer per óra sebességet. 

Teniszlabda a pályán

Egy tanulmány szerint a tenisz is okozhat agyrázkódást (Fotó: Pexels)

A szakértők úgy vélik, hogy az amatőr játékosok ugyan közel sem tudják megütni a labdát ilyen erősen, azonban ennek ellenére még így is könnyen előfordulhatnak a sérülések. 

„A teniszlabdák által okozott fejsérülések megértése és az ellenük való védekezés nagyon fontos, mivel a tenisz világszerte több tízmillió résztvevővel rendelkező sportág” – mondta Xin-Lin Gao gépészmérnök professzor az upi.com-nak. 

Egy számítógépes modell segítségével megvizsgálták, hogy mi történhet akkor, ha egy teniszlabda különböző sebességgel, illetve különböző szögben találja el egy férfi fejét. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fejsérüléseknek nagyobb a valószínűsége akkor, ha a fej oldalát, vagy közvetlenül, 90 fokos szögben találják el. 

A kutató elmondása szerint még több adat szükséges ahhoz, hogy mindezt a nők, illetve gyerekek esetében is megállapítsák, de úgy véli, hogy az eredmények hasonlóak lesznek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top