nlc.hu
Életmód

Kezességet vállalt a sógoráért: Mária nyugdíját viszi a végrehajtó

Kezességet vállalt a sógoráért: Mária nyugdíját viszi a végrehajtó, már az albérletére se futja

109 ezer forintos nyugdíja harmadát egy korábbi kezességvállalás miatt viszi el minden hónapban a végrehajtó. Mária a térdproblémái miatt munkaképtelen, az albérletére se futja.

Utólag már Mária is látja, hogy nem kellett volna igent mondania a sógora kérésére, aki kezesnek kérte fel. De nemcsak ez taszította őt hitelcsapdába: 18 évvel ezelőtt hitelre vásárolt autót, mert a munkájához szüksége volt rá. Ma már bánja a döntéseit, de akkoriban bele se gondolt, hogy ilyen rosszul alakulhatnak a dolgai – mesélte a csődközeli helyzetbe jutott asszony a Blikknek.

Az autóra azért volt szüksége, mert egy biztosítónál volt üzletkötő, a rokonairól pedig nem feltételezte, hogy nem fogják tudni törleszteni a hitelük részleteit.

Bíztam bennük… kiben bízzon az ember, ha nem a családjában? De aztán elmaradtak a fizetéssel, a végrehajtó pedig engem talált meg, elvitték az autómat fedezetül.

Miután nem volt autója, nem fizette tovább a részleteket. Állítása szerint rákérdezett a banknál, hogy van-e még tartozása, és azt a választ kapta, hogy nincs.

Adósság

A nyugdíja már az albérletére sem elég (Fotó: Pixabay)

Ehhez képest óriási meglepetésként érte, amikor később megjelent a végrehajtó azzal, hogy hárommillióval tartozik, miközben annak idején nagyjából nyolcszázezres hitelt vett fel. A törlesztést egy ideig a nyugdíj mellett vállalt munkából megoldotta, de az idő vasfoga Koósnét sem kímélte: a 67 éves asszony egészsége megroppant: előbb egy bokatörés, majd egy térdízületi betegség tette őt mozgásképtelenné. Az akkoriban végzett bolti eladói munkakört így nem folytathatta.

Térdprotézisre vár, de csak májusra van időpontja. Egy darabig a félretett pénzéből élt, de az már elfogyott, és elképzelése sincs, hogyan húzhatja ki májusig. A végrehajtó által leemelt pénz után havonta csak 74 500 forintot kap kézhez, miközben csak az albérletéért 80 ezret kellene fizetnie, és akkor még nem evett és nem költött a gyógyszereire. Az önkormányzattól kért segítséget, de csak 16 ezer forintot adtak. Az egyetlen jó hír, hogy a főbérlője jó ember, türelmesen várja, hogy rendbe tegye a pénzügyeit, de a türelme nyilván véges, Mária pedig nem szeretne hajléktalanszállón kikötni. Soha nem szorult senki segítségére, és nagyon szégyelli, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top