nlc.hu
Életmód

Kiégés, mint új népbetegség

Magyarok százezreit fenyegeti az új népbetegség

Lehet, hogy a tüneteket már te is tapasztaltad magadon, de eddig az ünnepek előtti hajtásra fogtad az egészet.

Az ünnepek előtti túlhajszoltságot gyakran úgy kezeljük, mint az év vége kötelező velejáróját, ám a Pénzcentrum most arra figyelmeztet, hogy a burnout szindróma, azaz a kiégés veszélye nagyon sok magyart fenyeget, több százezerre becsülik az érintetteket.

A jelenségnek az érzelmi túlterheltség és kimerültség mellett sok egészségügyi jele is lehet, mint folyamatos fáradtság, energiahiány, fejfájás, sőt, arra érzékenyek emésztési- és alvási panaszokat is tapasztalhatnak. Nem ritka a teljesítménycsökkenés sem, hiszen egy idő után a kedvtelenség közömbösségbe csap át, és ez már nemcsak a munkát érintheti, hanem a társas kapcsolatokat is. Ha a jelenség hosszan fennáll, az már a szorongás előszobájába is terelheti az illetőt, hiszen a stressznek van egy optimális szintje, viszont, ha valaki tartósan többnek van kitéve – és ez az év végén, év elején nagyon is jellemző –, annak egyenes következménye lehet, hogy az illető burnout tüneteit észleli magán.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója szerint munkavállalóként van lehetőségünk saját eszközeinkkel is kompenzálni, hogy ideális szinten tartsuk a stressz-szintet. Például, ha terhelt időszakon megyünk keresztül, akkor érdemes új projektek, vagy képzések késleltetését kérni. Emellett fontos a határhúzás is, ha valaki úgy érzi, már nem tudja a feladatait egészséges keretek közé szorítani, az jelezze a munkáltató felé. Ugyanakkor a szakértő a lapnak elmondta: „kompenzálni csak kismértékű vagy ideiglenes kilengést lehet. Ha úgy érezzük, hogy a munkakörünk nyújtotta ingerszint tartósan és jelentősen eltér a számunkra optimálistól, akkor érdemes átgondolni azt, hogy a megfelelő pozícióban dolgozunk-e.

Persze nekünk is van ráhatásunk arra, hogy a helyzetet javítsuk. Az egészséges étkezés és mozgás nagyon jó kiindulási alap, de akár pszichológus vagy mentálhigiénés szakember segítségét is kérhetjük, hiszen a kiégés folyamata visszafordítható, és sokszor az útmutatás már pont elég, hogy ez elinduljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top