nlc.hu
Életmód

81 éves személyi edző

Képtelen lassítani a 81 éves személyi edző

Harrynek gyulladt ízületei és porckopása volt, aztán orvost váltott és személyi edző lett.

Amikor a 81 éves Harry King több évtizeddel ezelőtt reumatoid artritiszével és ízületi porckopásával küszködött, akkori orvosa azt mondta neki, hogy hagyja abba a gyaloglást és a lépcsőzést. A doktor azt is tanácsolta neki, hogy csak ússzon, hogy csökkentse a duzzanatot és megnyugtassa a fájó ízületeket. Ettől azonban Harry nem lett jobban.

Néhány évig hallgattam rá, de elkezdtem hízni, és nem javult a fizikai erőnlétem – meséli a TODAY.com-nak a dél-karolinai Greenville-i Planet Fitness személyi edzője. – Elegem lett és sétálni kezdtem.

A gyaloglás túrázássá vált az Appalache-hegység lábánál, és rájött, hogy hosszabb távokat is meg tud tenni, ha pedig nehezebb utakra is képes, akkor izomerőt fejleszt. Ekkor felkeresett egy másik reumatológust, és megkérdezte új orvosát, hogy elkezdhet-e járni az edzőterembe. Az új orvos lelkesen biztatta.

Azt mondta, a legjobb, amit tehetek, hogy az edzőteremben edzek; használni fog a súlyzós edzés” – mondja King.

Elkezdett járni egy terembe, igénybe vette a tagok rendelkezésére álló személyi edzők segítségét. Annyira élvezte a súlyemelést, hogy ez inspirálta arra, hogy okleveles személyi edzővé váljon és másokon is segíthessen. Az elmúlt másfél évben edzőként dolgozott, 24 és 76 év közötti ügyfeleket segített erősítő edzésekkel egészségük javításában.

nő és edzője

Harry azt tanácsolja, az idősebbek is bátran forduljanak a személyi edzőkhöz (Fotó: Getty Images)

Harry első számú tippje azoknak az idős embereknek, akik a testmozgást szeretnék napi rutinjukba beépíteni, hogy merjenek segítséget kérni.

Azt tanácsolnám nekik, hogy dolgozzanak együtt egy edzővel, hogy megbizonyosodjanak a technikájuk megfelelőségéről, legyenek tisztában a különböző gyakorlatokkal, amelyekkel különböző edzeni kívánt izomcsoportokkal dolgozhatnak, tudják, hogyan lehet egyensúlyban tartani a munkát az izomcsoportok között” – mondja.

Sokan jönnek be, akik még soha nem edzettek, mi pedig edzőként állunk rendelkezésére, hogy segítsünk nekik bemutatni a megfelelő technikát, hogy kevesebb sérülés kockázata mellett tudjanak többet kihozni az edzéseikből.

Harry pedig 81 évesen sem lassít: a hét öt napján élvezi a súlyzós edzéseket, mindennap más izomcsoportra összpontosítva. A súlyemelés és a testmozgás segített Kingnek a napi feladatok egyszerű elvégzésében.

Le kell nyírnom a füvet; körülbelül két hektárt (20 ezer négyzetmétert) vágtam a nyár folyamán” – mondja. „Az, hogy formában vagyok, minden bizonnyal segít a napi tevékenységben.

Szerinte az idősebbeknek nem kell semmi „extrémet” tenniük, hogy beépítsék életükbe a fitneszt.

Nincs oka annak, hogy egy idősebbeknek kicsit lassítania kelljen. Nincs ok arra, hogy ne legyünk aktívak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top