nlc.hu
Életmód

Libaőrök a börtönben

Libákra cserélték az őrkutyákat több börtönben

Gágogó szárnyasokkal a szökni próbáló rabok ellen.
liba

A brazíliai Santa Catarina állam több börtönében a közelmúltban libarajra cserélték le az őrkutyákat, mondván ugyanolyan hatékonyak. A szárnyasoknak nagyon jó hallásuk van, és állítólag nagyon hangoskodnak, amikor furcsa zajokat észlelnek, például ha valaki menekülni próbál, így riasztani tudják az őröket. Mindemellett olcsóbb is a fenntartásuk, mint az ebeknek.

Van elektronikus őrzőrendszerünk, ott vannak az őrök, és végül a libák, amelyek a kutyák helyébe léptek” – nyilatkozta Marcos Roberto de Souza börtönigazgató nemrég a Reutersnek.

A „libaőrök” csapata a börtön belső kerítése és a fő külső fal között „járőrözik”.

A brazil börtönökben egyébként már 12 éve próbálkoznak libákkal, de csak az utóbbi időben kezdték alkalmazni szélesebb körben. A Sao Paolo-i Sobral börtön amúgy már 2011-ben azzal került be a nemzetközi hírekbe, hogy bemutatták, hogyan figyelmezteti az őröket bármilyen gyanús mozgásra egy gágogó libaraj.

Érdekesség, hogy a libák már legalább két éve a kínai határőröket is segítik abban, hogy távol tartsák az illegális bevándorlókat, mivel a kutyáknál sokkal jobban észlelik a zajokat.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top