nlc.hu
Életmód

Eszéken haltak meg a legtöbben a forróság miatt Európában az elmúlt 20 évben

Ez az az európai város, ahol legtöbben halnak meg a nyári forróság miat

Több oka is lehet annak, hogy Eszék végzett az első helyen.

A Lancet nevű orvosi szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben Eszéken volt a leghalálosabb a nyári forróság Európa nagyobb települései közül, írja a Telex

A kutatók 854 európai város hőmérsékleti és halálozási adatait modellezték, és mint kiderült, 

az egész kontinensen összesen mintegy 70 ezer ember halt meg hőhullámok miatt 2023-ban.

Eszék vára a Dráva partján

Eszék vára a Dráva partján. (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

De miért pont Eszék emelkedik ki a többi város közül? Ugyan sok a park, és a város a Dráva partján fekszik, ami csökkentheti valamelyest a nyári hőmérsékletet, de a kutatók szerint az Eszéket körülvevő víztömegek lassan mozognak vagy mozdulatlanok, ami párássá teszi a levegőt, a sok víz a levegőben pedig azt eredményezi, hogy kevesebb verejték párolog el az emberi bőrfelületről, és a szervezet így kevésbé tudja leadni a belső hőt.

A magas halálozásra magyarázatot adhat az is, hogy a lakosság átlagéletkora jóval magasabb, mert az eszéki régió nem tartozik a vonzó környékek közé a fiatalok számára, akik közül sokan elhagyják a térséget, az idősek szervezete pedig sokkal kevésbé ellenálló a hőséggel szemben.

A lehetséges okok között szerepel a dél-szláv háború is, ugyanis amikor a tudósok a vietnámi háború egyes túlélőin is kutatást végeztek 2020-ban, és azt az eredményt kapták, hogy a háborúnak való kitettség is összefügg későbbi szívbetegségekkel – különösen a nők esetében, akik több okból kifolyólag magasabb arányban halnak meg hőhullámok idején.

Természetesen az étkezés is közrejátszhat. Európában Horvátországban a legmagasabb a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya, és Eszéken, illetve más szláv városokban azonban inkább a közép-európai konyhához közelebb álló zsíros ételek terjedtek el. A Guardian riportere azt tapasztalta, hogy Eszék éttermeiben is főként olyan kiadós ételeket kínálnak, amelyek eltömítik az artériákat és megemelik a vérnyomást.

Ami pedig a jövőbeni veszélyeket illeti, a horvátországi nyári hőhullámokat gyakran hirtelen áradások követik, ami elősegítette a szúnyogok szaporodását, és ugyan ezek a rovarok egyelőre nem hordoznak olyan betegségeket mint a malária, de a fertőző betegségek terjedésének ökológiai feltételei már adottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top