nlc.hu
Életmód

Mit hagyunk 2023-ban, és mit hozunk be 2024-re?

Újévi fogadalom helyett az éved előrejelzését írd meg!

Egy új trend szántotta fel az Instagramot és a TikTokot: a netezők listát készítenek arról, mit hagynak hátra az újévvel, és miket hoznak be az életükbe – akár egy trendelőrejelzésnél.

Még bőven szilveszter előtt kezdődött, és valószínűleg egész januárban fog tartani az az évindító trend, amit azok is szeretni fognak, akik ódzkodnak az újévi fogadalmaktól, nem hódolnak az évösszegzés műfajának, de azért elhatározták, hogy 2024 az ő évük lesz. A TikTokot és az Instagramot ellepték azok a listák, amik a trendelőrejelzésekhez hasonlóan összegzik, miket hagynak 2023-ban és milyen újdonsággal bővítik 2024-et. Azaz: mi lesz trendi és mi futott ki az életükből az újévvel.

Az évelőrejelzés egy izgalmas csavart hoz az újévi fogadalmakba – amik egy részét valószínűleg már most megszegted, amivel nincs is semmi baj. Ezeket a fogadalmakat híresen nehéz betartani, hiszen megugorhatatlan elvárásoknak teszed ki magad (kutatások egyenesen a drogfüggőséggel állították párhuzamba a fogadalomtételt!). Ez az internetet felszántó lista azonban könnyed, néha ironikusan vicces pontokat, személyes preferenciákat, általános elképzeléseket is tartalmaz.

Így például egy tiktoker a se nem hosszú, se nem rövid szárú zoknikat hagyná 2023-ban, de a túlgondolás vagy a doomscrolling is hasonló sorsra jutott számos felhasználóknál. És mivel bővítenék az életüket a netezők? Vannak, akik szó szerint színesíteni tervezik az életüket (akár lakberendezésről, akár öltözködésről legyen szó), sokan szeretnének leszakadni a telefonjukról és szokássá tenni a rendszeres hidratálást. A „maradjunk csöndben a moziban” mint 2024-es trend pedig nem véletlenül tűnt fel sok helyen: ezt mi is nagy erőkkel támogatjuk, kiegészítve azzal, hogy a telefonunkra sem nézünk rá filmezés közben.

Újévi fogadalom helyett az éved előrejelzését írd meg!

Te milyen csomagot hagysz 2023-ban? (Fotó: Getty Images)

Ez miért nem ugyanaz, mint az újévi fogadalom?

„A kulturális sodor kezd elfordulni az újévi fogadalmaktól. Túlzott hangsúlyt fektetnek a diétára, platformot adva a gyakran egészségtelen fogyások, illetve a diétakultúrának, az emberek pedig úgy kudarcnak élik meg a fogadalomtételt” – írta Alison Stine a Salon magazinban. Na most, ilyesmit nem fogsz tapasztalni, ha kipróbálod a listaírást.

Az éves előrejelzésed listája valójában nem egy szigorú szabályrendszer, amit meg KELL valósítanod 2024-ben – mint ahogyan azt a fogadalomtételnél érzi az ember. Ez inkább egyfajta inspiráció, útmutatás arra, hogyan alakíthatod az életedet. Gondolj rá úgy, mint egy álomtáblára. Csak ezúttal nem a céljaidat és azok hangulatát reprezentáló fotókból készítesz kollázst, hanem leírod a vágyaidat. Andinak ez mondjuk úgy néz ki, hogy egy óriási NEM fényképe helyett feljegyzi a saját életébe érkező trendekhez azt, hogy „kevésbé leszek people pleaser. A tiszta konyha fotóját pedig felváltja a 2023-ban eltemetett rossz szokások oszlopában a „hagyni, hogy a mosatlan edények felgyűljenek”-pont.

Emellett nagyon specifikus, konkrét dolgokat fogalmazol meg egy ilyen lista készítésekor. Például nem azt írod, hogy „többet szeretnék utazni” (ami gyakori újévi fogadalom), hanem azt, hogy 2024-ben a „barcelonai utazás” vagy „tengerparti nyaralás” lesz az éved egyik állomása. Ezek persze kisebb dolgok is lehetnek: Marci évébe többek között a „tisztességesen hallgatni albumokat, nem csak azt, amit a Spotify algoritmus sorsol”-pont kerülne be. Míg Gabi a kirándulást vezetné be az életébe, de a sorozatnézést 2023-ban hagyná.

Dóri is hasonló vonalon mozog: ő is búcsúzik a sorozatozástól, pláne, ha amiatt mond le baráti találkozókat. Az önirónia fontos – az újévi fogadalmak is részben ott buknak el, hogy véresen komolyan állítunk túl magas elvárásokat magunk iránt –, és ennek gyakorlására is lehetőséget nyújt az évelőrejelzés. Dórihoz hasonlóan rengeteg netező ragadja meg az alkalmat arra, hogy egy kicsit nevessen a múlt énjén az életéből kipörgetett trendek listája írásakor.

@catspanti

My ins and outs for 2024 – buckle up for part two #2024insandouts #2024 #ins #outs

♬ original sound – catspanti

Így fogj hozzá

Persze a TikTokon és Instagramon terjedő „in and out”-listák nagyon viccesek tudnak lenni, de neked nem kell 10-20 különböző apróságot kitalálnod ahhoz, hogy működő előrejelzésed legyen. Mert még akkor sem jó túl hamar túl sok mindent vállalni, ha nem óriási lépéseket tervezel tenni (mint Csaba, akinek például a fogszabályozás szerepel 2024 újdonságai között), hanem ragaszkodsz a kisebb változásokhoz. A túlvállalás ugyanis a bukás receptje. Ehelyett a szakember tényleg a saját sikered képének vizualizációját javasolja, és azt, hogy leszűkítsd a céljaidat.

„Képzeld el, milyennek szeretnéd látni az életedet, hogyan szeretnéd érezni magad jövő ilyenkor – magyarázza Natasha Tiwari, pszichológus. – Ezek közül válassz két-három dolgot, amit napi vagy heti rendszerességgel gyakorolhatsz ahhoz, hogy elérd ezt a pontot. Sokkal könnyebb elköteleződni a változás mellett, ha nem érzel akkora nyomást, és nagyobb eséllyel maradsz kitartó, ha látod a végcélt.”

@hannahbry23

2024 is going to be an amazing year for us! ✨ I’m hoping to see a couple of big dreams come true 🤞🏼 I’m manifesting my best year yet 🤍 #2024insandouts #manifesting2024 #2024ismyyear #insandoutslist #insandouts #2024goals #newyear #dreamscometrue #myjourney #newyearreset

♬ What Love Is – Zimmer90

Tűzz ki magad elé simán megvalósítható célokat (mint beemelni 2024-be a francia bob frizurát, amit egyetlen, a fodrászodhoz intézett telefonhívással lerendezhetsz), és nagyobb falatokat is, amik felé kisebb lépésekben közelítesz. „Dicsérd meg magad a fejlődésért, de legyél kedves magadhoz, ha letérsz a haladás felé vezető úton. Emlékeztesd magad, hogy egy egész éved van a kivitelezésre.”

Szóval, szórakoztasd magad a lista megírásával, de ha komolyan veszed, tartsd szem előtt, hogy realisztikus célokat tűzz ki. Ne hagyd, hogy elsodorjon az „új év, új én”-kultúrája. Mert, ha van, amit 2023-ban hagyunk, azok a betarthatatlan újévi fogadalmak.

(Forrás: Harper’s Bazaar, Yahoo! News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top