nlc.hu
Életmód

III. Károly királynak jövő héten kórházba kell vonulnia

Prosztataproblémák miatt kórházba kell mennie III. Károly királynak, több programját is lemondta

Az uralkodó nyíltan vállalja egészségügyi problémáját.

Nemrég jelentették be, hogy Katalin walesi hercegnének kórházba kellett mennie egy hasi műtét miatt, és kiderült, a királyi család újabb tagjának lesz majd szüksége egy beavatkozásra.

A Buckingham-palota szóvivőjének szerda délutáni tájékoztatása szerint III. Károlyt a megnagyobbodott prosztatája miatt kell kórházba mennie.

„Évente több ezer férfihoz hasonlóan a király is orvosi segítségre szorul prosztatamegnagyobbodás miatt. Szerencsére az elváltozás jóidulatú, és jövő héten egy korrekciós beavatkozás miatt kell kórházba vonulnia. A király nyilvános programjait a lábadozás idejére elhalasztják” – közölte.

Ugyan – mint a Daily Mail  írja – meglehetősen szokatlan, hogy ilyen részletes tájékoztatást adnak közre az uralkodó állapotáról, egyes források szerint III. Károly szívesen beszél az egészségügyi problémájáról, így akar példát mutatni a férfiaknak, így akarja ösztönözni őket arra, hogy vizsgáltassák ki magukat, amennyiben tüneteket észlelnek magukon. 

III. Károly király

Fotó: Chris Jackson / POOL / AFP

A BBC szerint körülbelül minden harmadik 50 év feletti férfinál lépnek fel tünetek a megnagyobbodott prosztata miatt. Ugyan a húgyhólyag alatt elhelyezkedő mirigy jóindulatú megnagyobbodása általában nem hordoz magában komoly veszélyt, például nem jelenti azt, hogy az illetőnél nagyobb lenne a kockázata a prosztatarák kialakulásának, kellemetlen következményei lehetnek.

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyakori vizelés; a hirtelen minden előjel nélkül támadó vizelési inger; éjszakai felébredés ennek az ingernek a hatására; a vizelet indításának nehezítettsége; a vékonyabb, vagy meg-megszakadó vizeletsugár és a vizelet elcsöpögése, írja a Házi Patika kiemelve azt, hogy 
 ezeket a tüneteket a jóindulatú prosztata megnagyobbodáson kívül, más sokkal súlyosabb betegségek (hólyaghurut, prosztatarák) is okozhatják, ezért ilyen tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

Hozzá kell tenni azt is, a betegségnek lehetnek szövődményei, ha pangó vizelet maradhat a hólyagban, az növeli a húgyúti fertőzések és a húgykövek kialakulásának kockázatát, melyek további tünetekhez, például súlyosabb, előrehaladottabb esetekben a vesék tartós károsodásához is vezethetnek.

Ami a kezelést illeti, nem tudni pontosan, hogy a király esetében miről is van szó. Egyes források szerint műtéti beavatkozásra akkor van szükség, ha a gyógyszeres kezelés ellenére a beteg állapota tovább romlik, ha a vizelet elakad, ilyenkor eltávolítják a prosztatát alkotó szövetek egy részét. 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top