nlc.hu
Életmód

Extrém alacsony pulzusa van a brit férfinek

„Olyan alacsony a pulzusom, hogy az orvosok is megdöbbentek”

A 24 éves férfi jól érzi magát, rendszeresen sportol, és azt szeretné, ha hivatalosan is az övé lenne a legalacsonyabb szívritmus a világon.

Egy angol fiatalember szíve percenként csupán 22-t üt, amivel megdöntheti a legalacsonyabb szívverés Guinness-rekordját.

A Newcastle-ból származó Cameron Johnsonnak hét évvel ezelőttig fogalma sem volt arról, hogy szinte természetfeletti módon lassú a pulzusa. „Csak akkor vettem észre, hogy milyen alacsony, amikor elkezdtem pulzusmérő fitneszórát használni” – mondta a New York Postnak az ökológusként dolgozó férfi, aki rendszeresen sportol.

Mennyi? 30!

Az órának köszönhetően tudatosult benne, hogy elképesztően keveset ver a szíve. Meglepődött, de nem igazán foglalkozott a jelenséggel, egészen addig, amíg tavaly júliusban egy orvos meg nem mérte a pulzusát. Volt már ilyen korábban is, de ezt a doktort annyira megijesztette az extrém alacsony szívritmus, hogy azonnal mentőt hívott, mert attól tartott, hogy páciense nem képes ilyen állapotban autót vezetni.

A 24 éves Johnsont nyolc-kilenc órán keresztül vizsgálták, az orvosok először nem hitték el, hogy jók a mérések, több szakember pedig csak azért sereglett oda, mert még sosem láttak ilyet.

Szeptemberben aztán egy 24 órás EKG-vizsgálat után kiderült, hogy Johnson szívritmusa átlagosan 30 ütés/perc, de a megfigyelés során volt olyan is, amikor egészen 22 ütés/percig süllyedt a pulzusa. Ez jóval kevesebb, mint a 26 ütés/perces Guinness-rekord, amelyet Daniel Green egykori maratonfutó és testnevelő állított fel 81 éves korában, 2014-ben.

Öt másodpercre is kihagyhat

Az átlagos nyugalmi pulzus – azaz a szív egy perc alatti összehúzódásainak száma – felnőttek esetében 72 percenként, de ez az érték az egyéni jellemzőktől, az életmódtól és a napszaktól függően is eltérő lehet. Normál esetben a felnőttek nyugalmi pulzusa 60 és 100 között van. Csecsemőknél, gyerekeknél ez jóval magasabb, sportolóknál pedig az edzettebb szív miatt alacsonyabb, mert egy ütésre a szív több vért tud az erekbe pumpálni. Érdekesség, hogy Johnson szélsőségesen alacsony pulzusa annyi, mint egy jég alatt téli álmot alvó teknősé.

EKG-készülék

Az extrém alacsony szívritmus ellenére az orvosok szerint nincs ok az aggodalomra (Fotó: Unsplash)

„Éjszaka még ritkább, és akár öt másodpercre is kihagyhat a szívverésem – mondta Johnson. – Ez elég sok idő, ha a szívverésről beszélünk. Én is megdöbbentem, mennyire alacsony tud lenni.”

Ha a nyugalmi szívfrekvencia nem éri el a 60-at, akkor bradycardiáról beszélünk. Az állandó lassú szívritmus fáradtsággal, szédüléssel, ájulással, valamint szabálytalan szívritmussal járhat. A nyilvánvaló kockázatok ellenére az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy Johnson állapota miatt nem kell aggódni. Egészségesnek, de megfigyelésre érdemesnek nyilvánították, vagyis a szíve tovább fog működni, bár nagyon lassan.

A mentők egyébként azt javasolták a fiatal férfinek, hogy viseljen valamit magán, ami jelzi az embereknek, hogy nála normális az alacsony pulzus – nehogy halottnak higgyék, ha például rosszul lesz vagy elveszíti az eszméletét.

Rekordra készül

A férfit az alacsony szívritmusa sem akadályozza meg abban, hogy aktív maradjon, rendszeresen vesz részt 5 kilométeres futásokon, kerékpározik, focizik és tollaslabdázik, és azt mondja, semmilyen negatív hatást nem tapasztal. Johnson úgy gondolja, hogy az alacsony pulzus egyszerűen a fitt életmódjának a mellékhatása, mint sok más embernél.

Ha pedig már rendelkezik ezzel a különlegességgel, azt tervezi, hogy ismét aláveti magát egy 24 órás EKG-vizsgálatnak, de ezúttal a Guinness-rekordok képviselőit is bevonja, hogy hitelesítsék a világrekordot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top