nlc.hu
Életmód

7 ritkán tisztított felület a kocsiban

7 hely a kocsiban, amelyet elfelejtünk kitakarítani

Amikor autónk tisztítjuk, nagy valószínűséggel megfeledkezünk ezekről a felületekről, pedig itt szabadul el a leghamarabb a pokol!

Az autótisztítási rutin betartása időigényes lehet (valószínűleg nem is fordult meg a fejünkben, hogy erre is szükség lehet…). Sokkal kényelmesebbé tehetjük általa a rövidebb és hosszabb utazásokat, mindeközben évekig is csúcsformában tarthatjuk járművünk. Na de hol is kezdjük? Segítünk! Az alábbiakban eláruljuk, hogy melyek az autó legpiszkosabb részei, amelyekre nagyon ráférne már egy alapos tisztítás. Fogadjuk meg a szakértők tippjeit, hogy autónk olyan lehessen, mint új korában!

Kocsikerék mosása.

Ha az autót kívülről megmossuk, akkor ne hanyagoljuk el a belső teret sem!

1. Ülések közötti rések

Még ha az ülések első pillantásra nem is tűnnek piszkosnak, az összes rés morzsákat, szennyeződéseket és egyéb bosszantó törmeléket rejthet. „Ezen területek megtisztításához használjunk egy kis porszívót, hogy eltávolítsuk az ülés repedései között felgyülemlett szennyeződéseket – javasolja Lily Cameron, a Fantastic Services takarítási felügyelője. – Fontoljuk meg azt is, hogy puha kefét vagy fogkefét használjunk a makacs darabok fellazításához, és csak utána porszívózzuk fel.”

2. Pohártartók

Mikor tisztítottuk ki utoljára a ragacsos, morzsákkal teli pohártartókat? A jó hír az, hogy a tisztításuk viszonylag egyszerű. Csak nyomjunk egy nedves, szappanos rongyot a pohártartóba, és hagyjuk így állni két–három percig. Ezután tegyünk egy száraz rongyot a pohártartóba, hogy az felszívja a vizet. Amennyiben szükséges, ne sajnáljunk súrolni!

Egy régi fogkefe segíthet abban, hogy elérjük az apró részeket. A nehezen tisztítható szennyeződések elkerülése érdekében Cameron azt ajánlja, hogy béleljük ki a pohártartót erre készített alátétekkel, vagy egyszerűen szilikon muffinformával. Valószínűleg a papír muffinforma is ugyanolyan hatékony, csak az nem használható újra, mint a szilikonból készült.

Pohártartó autóban.

A pohártartó kifejezetten ragacsos lehet

3. Szellőzőnyílások

Valószínűleg minden nyáron használjuk az autó klímáját, ezért érdemes eltávolítani a szellőzőnyílásokból a felgyülemlett port. „Használjunk puha sörtéjű kefét vagy habkefét, hogy óvatosan eltávolítsuk róluk porcicákat” – javasolja Cameron.

4. Ajtózsebek

Az autó ajtóiban lévő tárolózsebekben gyorsan felhalmozódhatnak a dolgok, jó nagy rendetlenséget okozva. Nem is beszélve a gazember morzsákról, különösen, ha vannak gyerekeink, akik a hátsó ülésen esznek. Vegyünk ki mindent ezekből a zsebekből, a szemetet pedig dobjuk is el. Egy nedves mikroszálas törlővel törüljük a tárolót tisztára. Végül, csak a szükséges dolgokat tegyük vissza.

„Fordítsunk különös figyelmet a ragacsos foltokra, és szükség esetén használjunk kíméletes tisztítószert” – mondja Cameron.

5. Lábtörlők

Az otthoni lábtörlőhöz hasonlóan az autó lábtörlői is összegyűjtik a kívülről bejutó szennyeződéseket, és elhanyagolásuk nem éppen higiénikus járművet eredményez. Cameron javaslata, hogy vegyük ki őket az autóból, és rázzuk ki őket, hogy eltávolítsunk minden koszt és morzsát. Ezután a porszívó segítségével megszabaduljunk meg a maradék szennyeződéstől, és tisztítsuk meg a foltokat tisztítószerrel.

Fontos, hogy mielőtt visszatennénk a szőnyegeket, porszívózzuk ki a jármű padlóját is!

6. Biztonsági övek

Idővel autónk biztonsági övein felhalmozódhatnak a baktériumok, a piszkos és a ragacsos foltok. A Cameron azt javasolja, hogy tisztítsuk meg nedves ruhával vagy törlőkendővel az öveket, különös figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol a biztonsági övek visszahúzódnak, illetve a csatot.

7. Műszerfal

Kendővel tisztított autóműszerfal.

Törüljük át a műszerfalat egy puha kendővel

Töröljük le mikroszálas kendővel vagy porszívóval a műszerfalat, eltávolítva a port és az ujjlenyomatokat. A makacsabb szennyeződések vagy foltok esetén használjunk kifejezetten az autó felületeire kifejlesztett tisztítószert.

Hogyan tartsuk autónk tisztábban hosszabb ideig?

Ha egyszer alaposan megtisztítottuk autónk, akkor érdemes megtennünk még néhány lépést annak érdekében, hogy ez tovább maradhasson így. Robert Walden, a VehicleFreak.com tulajdonosa azt javasolja, hogy fektessünk be tartós, könnyen tisztítható üléshuzatokba. „Ezek megmenthetik a kárpitot a foltoktól, és ami a legjobb, hogy könnyen levehetők és kimoshatók” – mondja.

Emellett egy jó minőségű autós tároló-rendszerező lehet a legjobb barátunk – különösen a hosszú utak során. „Nemcsak segít rendet tartani, de mindennek ad egy kijelölt helyet is, így csökkentve annak esélyét, hogy a tárgyak szétszórva végzik valahol” – mondja Walden. Szerinte az is segíthet, ha a csomagtartóban vagy a kesztyűtartóban tartunk néhány kulcsfontosságú tisztítószert, például egy hordozható autóporszívót és a bőrkárpit és a műszerfal tisztítására szolgáló törlőkendőket.

(Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top