nlc.hu
Életmód
Alvásszakértők tippjei ébredéshez

Egy dolog, amit alvásszakértők sosem tesznek, te se csináld!

Az alvásunk olyan sok mindenre befolyással van, hogy érdemes a szakértők tanácsát és megfogadni, és nem így indítani a reggeleket.

Azt szokták mondani, hogy a jó éjszakai alvás reggel kezdődik, ami nem költői túlzás. A cirkadián ritmus 24 órás, így az, hogy a reggelt hogyan indítjuk, befolyással van később az egész napunkra, az alvás-ébrenlét ciklusára. Ha hiszed, ha nem, a minőségi alvás legalább annyit tesz hozzá az egészséghez, mint a mozgás vagy az egészséges életmód, úgyhogy van jogalapja a szakértők tanácsának a reggelekre nézve, amikor azt mondják: ne lustálkodj az ágyban tovább a kelleténél.

Azt eddig is tudtuk, hogy nem okos dolog újra és újra a szundi gombot nyomni, de úgy tűnik, azt sem ajánlják, hogy felkelés után elidőzz az ágyban.

Megpróbálok nem fetrengeni az ágyban, mert ettől határozottan lustábbnak és nyűgösebbnek érzem magam” – mondta dr. Chester Wu, egy okleveles pszichiáter és alvásgyógyászati szakember.

Chelsie Rohrscheib idegtudós és alvásszakértő szintén hasonlóan vélekedik. „Soha nem fekszem az ágyban, és nem végzek olyan tevékenységeket, amelyek nem kapcsolódnak az alváshoz és az intimitáshoz. Ez azt jelenti, hogy amikor felébredek, azonnal kikelek az ágyból, és átmegyek egy másik szobába. Ez segít fenntartani az agyam asszociációját, miszerint a hálószoba csak a pihenés helye, ami elősegíti a jó minőségű alvást.

Dr. Chris Winter, neurológus és alvásszakértő is egyetért, bár ő egy egészen más megközelítést nevezett meg: „Elengedhetetlen, hogy a fénybe kerüljünk. A fény leállítja az agy melatonintermelését (alvási hormon – a szerk.), és tudatja a szervezettel, hogy elkezdődött a nap.

Mit lehet tenni?

Azt már tudjuk, hogy mit nem ajánlanak a szakemberek, de cserébe van valami, amit viszont jó szívvel tanácsolnak: természetes fényforrást.

Az egyik első dolgom, amit reggel, általában az ébredés után 30 percen belül teszek, az, hogy kimegyek a természetes fényre, kimegyek a szabadba, vagy leülök az ablakhoz” – mondta Rohrscheib. – A napközbeni fény nagyon fontos a cirkadián ritmusunk megfelelő szabályozásához. Tanulmányok kimutatták, hogy a napfény hiánya leronthatja az alvás minőségét, hozzájárulhat az álmatlansághoz és negatívan befolyásolhatja a hangulatot.

Fantasztikus módja annak, hogy gyorsan aktívvá váljunk, hogy jelezzük az agynak, a nap elkezdődött” – mondta Winter, aki a reggeleket a szabadban indítja a kutyájával és a feleségével, sőt, minden reggel megágyaz, hogy ne kísértse az ágy.

A jó hír azonban az, hogy egyikük sem mondott olyat, hogy a reggeli kávét nem ajánlja…

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top