nlc.hu
Életmód

Alváspozíciók kánikulára

Így aludj a kánikulában az alvásszakértő szerint

Egy alvásszakértő megosztotta a legjobb alvási pozíciókat, amelyek képesek enyhíteni a meleg időjárás hatásait.

A nyári hónapokban az alvás sokak számára szenvedés. Szerencsére egy alvásszakértő megosztotta a legjobb pozíciókat, amelyek segíthetnek az ilyenkor is nyugodt alvásban.

Sammy Margo, a Dreams alvásszakértője szerint a hőhullámok számos problémát okoznak a melatonin, a szervezetünkben álmosságot okozó hormon felszabadulása miatt. „A melatonin optimális felszabadulása érdekében testhőmérsékletünknek 37 C körül kell lennie, a hűvös, 16-18 fokos szoba elősegítheti ezt.”

Sok mindent megtehetsz, hogy megkönnyítsd az életed a nagy melegben, mint például a lepedő berakása a hűtőbe, vagy bizonyos italok mellőzése lefekvés előtt, de kiderül, hogy a testhelyzet is számít.

Sammy kifejtette: „Amikor a hőmérséklet emelkedik, kulcsfontosságú, hogy az alvási pozíciót úgy alakítsa át, hogy fokozza a légáramlást és elősegítse a test hűtését.”

Az alvásszakértő szerint hat olyan alvási pozíció létezik, amelyek segítségével a meleg éjszakákon is nyugodtan alhatunk.

Sammy elsőként a „tengeri csillag” pozíciót ajánlja. „Ha a hátadon fekszel széttárt végtagokkal, az segíthet a test hűtésében, mivel maximalizálja a levegőnek kitett felületet. Ezenkívül egy könnyebb paplan, vagy akár csak a lepedő vagy paplanhuzat használata tovább fokozhatja a kényelmet.”

Alternatív megoldásként próbáld ki a „kanál” pozíciót úgy, hogy az oldaladon fekve egy párnával a térdeid között fekszel. Sammy hozzátette: „Ez a pozíció különösen előnyös lehet azoknak az egyéneknek is, akik horkolással vagy alvási apnoéval küzdenek, mivel segít nyitva tartani a légutakat.”

Bár nem mindenki tud hason aludni, a „szabadesés” pozíció előnyös lehet a meleg időben. Sammy elmagyarázta: „Ha hűvös törölközőt teszel magad alá, vagy hűsítő párnát használsz, ez segíthet szabályozni a testhőmérsékletet és megakadályozni a túlmelegedést.”

Ha inkább hanyatt szeretsz feküdni, Sammy azt javasolja, hogy legyen vékony párnád, vagy egyáltalán ne legyen párnád, mert ezzel megakadályozhatod a túlzott hőképződést.

A háton alvók másik pozíciója a „lábak felfelé” pozíció, amely magában foglalja a lábak felemelését úgy, hogy egy párnát helyezel a térd alá. Az alvásszakértő kifejtette: „Ez a pozíció javíthatja a keringést, és csökkenti a fáradt, fájdalmas és puffadt lábakat, ezáltal jobb véráramlást és hőelvezetést tesz lehetővé.”

háton alvó macska

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top