nlc.hu
Életmód
Belső béke védelme mérgező munkahelyen

Mérgező a munkakörnyezet? Így védd meg a belső békédet!

Frusztrálttá tesz a gondolat, hogy be kell mennünk dolgozni? Itt van, hogy mit tehetünk, hogy átvészelhessük egy mérgező munkahelyen!

Néha úgy tűnhet, hogy a vállalati rendszert úgy tervezték, hogy kiszipolyozzon minket. Így sokszor eltűnődhetünk azon, hogyan védhetjük meg a belső békénk munkahelyi környezetben. Nehéz boldognak és észszerűnek maradni egy mérgező munkahelyen, ahol úgy tűnik, hogy minden egyes interakció kiszívja belőlünk az életkedvet.

A mérgező munkahely körülményeit sokszor nem tudjuk befolyásolni. Ez eléggé megnehezítheti, hogy az ember megfelelően elvégezzen bármilyen munkát. A mérgező munkahely megzavarja az elmét, megnehezíti a kreativitást, illetve felrúgja a belső békét. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük, ha munkahelyünk negatívan hat ránk.

Arcát fogó nő, háttérben sutyorgó munkatársak.

Mit is jelent, hogy megvédjük belső békénk?

A belső béke megóvása azt jelenti, hogy olyan dolgokat teszünk, amelyek pajzsként megvédenek a minket körülvevő negatívumokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy mentálisan, fizikailag és érzelmileg is megvédjük magunk a mérgező körülményektől.

Ennek érdekében olyan döntéseket kell meghoznunk, amelyek a legjobb érdekeinket szolgálják. Így meg tudunk birkózni a kellemetlen helyzetekkel, amelyeket át kell élnünk. Ezért most bemutatjuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megvédhessük belső békénk.

1. Teremtsünk saját világot

Csak mi tudhatjuk, hogy mi tesz boldoggá, így fontos megteremtenünk a saját kis világunk. Ha időt szánunk arra, hogy berendezzük irodánk, asztalunk vagy saját légterünk, akkor kialakíthatunk egy kis menedéket, ahová bármikor elmenekülhetünk. Hangulatosabbá tehetjük a teret egy kis növénnyel, szeretteink képeivel stb. Lényegében bármivel, amiről tudjuk, hogy pár percre elfeledteti velünk a körülöttünk vibráló negatív energiákat.

2. Tanuljunk meg újrafókuszálni

Meg kell tanulnunk, hogy nem igényli minden helyzet a figyelmünk. Különösen olyanok, amelyekről tudjuk, hogy kimerítenek és boldogtalanná tesznek. Amennyiben nem tudjuk elkerülni ezeket a helyzeteket, akkor meg kell tanulnunk átirányítani a fókuszt. Ne szenteljünk ezeknek teljes figyelmet, inkább foglalkozzunk a fontos feladatokkal.

3. Állítsunk fel határokat

Figyeljük meg, hogy kik azok az emberek, akik boldogtalanná tesznek, vagy megzavarják a munkahelyi békénk. Bármennyire szeretnénk, lehetetlen teljesen elkerülni őket. Így koncentráljunk arra, hogy minél kevesebbet érintkezzünk velük.

Emellett fontos határokat szabni, ne féljünk megmondani nekik, hogyha kellemetlen számunkra bizonyos cselekedetük. Fontos, hogy ilyenkor is tisztelettudóan viselkedjünk, mert vádaskodással nem jutunk előbbre. Húzzunk meg határokat, azonban bánjunk óvatosan a szavakkal. Koncentráljunk érzéseink és szükségleteink kifejezésére, fogalmazzuk meg, hogy mi zavar minket munkánk elvégzése közben.

Férfit körülvevő idegesítő munkatársak.

4. Találjuk ki, hogy pontosan mire van szükségünk

A békénk védelmének érdekében fel kell ismernünk, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunk a munkahelyünkön. Tegyünk fel magunknak elgondolkodtató kérdéseket, mint például:

  • Mire van szükségem ahhoz, hogy sikeres legyek és boldoguljak a karrieremben?
  • Van-e valami, amit másképp tehetnék, hogy megváltoztassam a kollégáim viselkedését velem szemben?
  • Meg kellene-e beszélnem a munkahelyem mérgező voltát a főnökömmel?
  • Milyen hosszú távú terveim vannak ezzel a munkával?

5. Legyen egyensúlyban a munka és a magánélet

Ahhoz, hogy mentálisan és érzelmileg stabilak maradjunk, a munkának és a magánéletének külön kell maradnia. Amikor elhagyjuk a munkahelyünk, hagyjunk ott mindent, ami ezzel kapcsolatos. Nem szabad hazavinni a munkát, nem szabad Zoom-megbeszéléseket tartani otthon, nem szabad munkahelyi e-maileket küldeni, egyáltalán semmit.

Minden egyes másodpercet használjunk fel arra, hogy gondoskodjunk testünk és lelkünk egészségéről. Töltsünk időt szeretteinkkel, végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek megnyugtatnak és feltöltenek. Hagyjuk magunk mögött a munkahelyi gondokat, csak akkor foglalkozzunk velük, amikor visszaértünk.

6. Értékeljük át a vállalat értékeit

A munkahelyi mérgező környezet hatásait az élet más területein is tapasztalhatjuk. Ha itt állandóan zaklatással, diszkriminációval, megfélemlítéssel találkozunk, akkor itt az ideje, hogy újraértékeljük, miért is vállaltuk el ezt a munkát.

Gondoljunk újra mindent, ami a munkával kapcsolatos, esetleg beszéljünk a felettessel. Magyarázzuk el helyzetünket, és kérdezzük meg, hogy mit lehet tenni. Adjunk egy kevés időt, hátha változást értünk el azzal, hogy hangot adtunk nemtetszésünknek. Ha semmi sem változik, akkor érdemes lehet fontolóra venni a felmondást.

(Forrás: NetWerk, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top