nlc.hu
Életmód

Nem várt veszélyekkel járhat, ha nem hordunk fehérneműt

Nem várt veszélyekkel járhat, ha nem veszünk fehérneműt

Bár bizonyos esetekben szexi és még egészséges is lehet, ha nem húzunk fel alsóneműt, a szakemberek szerint érdemes kétszer átgondolnunk indulás előtt, mielőtt erre a döntésre jutnánk.

Bár a történészek eltérően vélekednek arról, hogy miért kezdtek el az ősemberek fehérneműket hordani, az kétségtelen, hogy jó okaik lehettek rá. Egyes feltételezések szerint azért kezdtek el alsóneműket viselni, mert védelmet szerettek volna biztosítani a legnemesebb szerveiknek az időjárás, illetve a környezet viszontagságai elől. Most azonban, hogy már nem csak egy ágyékkötő választ el bennünket a külvilágtól, meglepően sokan vélekedhetnek úgy, hogy a fehérneműk használata feleslegessé vált, hiszen ott van a nadrágunk vagy a szoknyánk, ami megvéd bennünket a külső hatásoktól. Hogy számokkal is igazoljuk ezt az állítást, a Vanity Fair egyik kutatása a példának okáért kimutatta, hogy a felmérésükben megkérdezettek 25%-a napi rendszerességgel, vagy alkalmanként nem húz magára fehérneműt.

Felvenni vagy nem felvenni? Ez itt a kérdés!

Van egy rossz hírünk azoknak, akik százszázalékos bizonyossággal a fehérneműk mellett kampányolnak és el sem tudnák képzelni azt, hogy bugyi vagy melltartó nélkül induljanak útnak. A fehérneműmentességnek ugyanis vannak bizonyos előnyei. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jótékony hatások nagymértékben függnek attól, hogy épp férfiak vagy nők vagyunk.  

Érdemes azelőtt tájékozódni, mielőtt a kukába hajítanánk az összes fehérneműnket (Fotó: Getty Images)

Érdemes azelőtt tájékozódni, mielőtt a kukába hajítanánk az összes fehérneműnket (Fotó: Getty Images)

Mik szólnak nőként a fehérneműk elhagyása mellett?

Csökken a gombás fertőzések kialakulásának veszélye

A Candida, a gombás fertőzésekért felelős baktérium meleg, nedves környezetben érzi magát a legjobban. A nem megfelelő anyagból készült fehérneműk pedig megtarthatják a nedvességet a nemi szervek területén, ezzel megfelelő táptalajt nyújtva a baktériumok elszaporodásának.

Csökkenhetnek a kellemetlen szagok

Amikor egy fehérnemű beszívja magába az izzadtságot és a nedvességet, egy idő után kellemetlen szagúvá válhat. Ha hosszabb ideig nem cseréljük le ilyen esetekben az alsóneműnket, ez a szag csak fokozódhat.

Kevesebb esély van a különféle sérülésekre

A hüvelyen kívüli szeméremajkak az ajkakhoz hasonló finom szövetből állnak. A mesterséges anyagokból készült fehérnemű kidörzsölheti és irritálhatja a finom bőrt, sérülést és komolyabb esetben vérzést okozva ezzel.

Viszlát, érzékenység és allergiás reakciók

Sok alsónemű mesterséges színezékeket, durva szöveteket és olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek enyhébb esetekben dudorokat, hólyagokat és kiütéseket is okozatnak. Komolyabb esetekben szövetkárosodást vagy egyéb fertőzéseket.

Mik szólnak férfiként a fehérneműk elhagyása mellett?

Bár a férfiaknál is elmondhatók ugyanazok a jótékony hatások, amelyek a nőknél is megfigyelhetőek, nagy szerencséjükre ők további előnyökkel is számolhatnak: a fehérneműk elhagyása ugyanis befolyásolhatja a spermatermelést. Nem véletlen, hogy a herék – a férfiak testén kívül – a herezacskókban lógnak; a hatékony spermatermeléshez ugyanis egy pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet ideális. 

Ha szűk fehérneműket hordunk, akkor a testünkhöz nyomjuk a heréket, ezzel pedig máris növeljük a herezacskók hőmérsékletét. Ha sokáig fennáll ez az állapot, akkor a herék környezete teljesen logikus okokból kevésbé lesz ideális spermiumtermeléshez.

De mik lehetnek a veszélyek?

Mielőtt az összes fehérneműnket a máglyára dobnánk, érdemes tudnunk azt is, hogy milyen érvek szólnak a viselésük mellett. Dr. Mary Jane Minkin, a Yale Medicin nőgyógyásza szerint a nők ilyen esetekben fokozottabban ki vannak téve a fertőzésveszélynek és a dörzsölődésből adódó problémáknak, mintha alsóneműt viselnének. A szakember vallomása szerint több hölgyet is kezelt már amiatt, mert nem viseltek fehérneműt, a durva anyagú nadrágjuk pedig kidörzsölte a szeméremtestüket, és a húgycsövükben is irritációt okozott. Mindezek mellett nem ajánlják a fehérneműmentességet azoknak sem, akiknek vizelettartási problémáik vannak vagy rendszeres folyással küzdenek. Nem érdemes elhagyniuk az alsóneműt azoknak a férfiaknak sem, akik aktív sporttevékenységet folytatnak. Abba pedig még belegondolni is szörnyű, hogy bizonyos extrém helyzetekben az is előfordulhat, hogy a nadrágunk cipzárja okoz valami problémát, például akkor, ha beleakad a szeméremszőrzetünkbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top