nlc.hu
Életmód

Egészségklub a normális orvosi ügyeletért

Ravasz ötlettel javítaná meg Pomáz az állam által szétbombázott ügyeleti rendszert

Az országos egészségügyi rendszer átalakítása a háziorvosi ügyeleti rendszert is érinti. Sok településen szűnt meg a térség településeit ellátó háziorvosi ügyelet. 

A szentendrei járásban eddig Pomázon,Tahitótfaluban és Szentendrén volt háziorvosi ügyelet, februártól már csak Szentendrén. Az ügyelet ellátását pedig az Országos Mentőszolgálat vette át. Az intézkedés általános felháborodást váltott ki az érintett települések lakóiban – írja az ATV. Tahitótfalun eddig közel ötezer aláírást gyűjtöttek a

megszüntetett háziorvosi ügyelet visszaállítása érdekében.

Pomázon egy háziorvos felajánlotta, hogy kiterjesztett rendelkezésre állási idő keretében, a kötelező állami munkaidő lejárta – 16.00 óra – után további 4-6 órán át ellátná a sürgős eseteket. A helyiek – önkéntes alapon – átalánydíjat fizetnének azért, hogy kényelmi szolgáltatásként, a rendelőben juthassanak sürgősségi ellátáshoz.

Az orvosok későn kapcsoltak (Fotó: Pexels.com)

Az orvosok későn kapcsoltak (Fotó: Pexels.com)

A díj mértéke még tisztázatlan,

de az orvos szerint az egy évre szóló hozzájárulás töredéke lenne egy magánorvos vizitdíjának, ami jellemzően 35 ezer forint alkalmanként. A „pomázi modell” felmérések szerint tetszik a helyieknek. A jogszabályok alapján magánügyeletet február 1-ig lehetett ellátni, azóta tilos, kivéve Budapesten, de hamarosan ott is megszűnik a lehetőség.  A háziorvos ezért „egészségklub” keretében, tagsági díj ellenében nyújtana egészségügyi szolgáltatást, kiterjesztett rendelkezési ideje alatt.

Pomáz polgármestere, Leidinger István szerint

ha az orvos megszerzi az engedélyt, az önkormányzat biztosítaná a helyszínt, a pomázi orvosi rendelőt, ahol eddig is működött az ügyelet. Az önkormányzat anyagilag támogathatja az alapítványt, és kérheti a lakosság támogatását is. Az orvos pedig ennek fejében kiterjeszti a rendelkezésre állási időt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top