nlc.hu
Életmód

Szász Júliát pokoli fájdalmak gyötrik a balesete után

Szász Júlia kíméletlen őszinteséggel vallott a traumatológián töltött napjairól

A színésznőt megviselték a történtek.

Szász Júlia 2023. november 10-én a Rómeó és Júlia című előadás második felvonásában, a színfalak mögött zuhant le kollégája, Horváth Lajos Ottó társaságában. A két színész bődületes, 4 méteres magasságból zuhant alá, az esés következtében pedig súlyos sérüléseket, töréseket szenvedtek, műtéten is átestek.

Bár november 15-én a Nemzeti Színház egy közleményükben tudatta, hogy a színésznőt kiengedték a kórházból, és úgy tűnik, a körülményekhez képest jól van, végül a színésznőnek mégis vissza kellett térnie a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára. A visszatérés oka az volt, hogy mellkasi sérülése egy újabb beavatkozást igényelt. A színésznő a kórházban töltött napjairól egy 24 órán át elérhető Instagram-sztorijában számolt be alapos részletességgel. Sorai pedig mindenkit megdöbbentettek.

Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én – Fotó: MTI/Soós Lajos

Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én – Fotó: MTI/Soós Lajos

Pokoli fájdalmak kínozzák

„Kiabáló bácsik, fulladozó nénik – vagy fordítva. Mellettem Katalin combnyaktöréssel elmesélte az egész életét, informatikatanár volt, a férje matematikus, Kijevben tanultak, sokat jártak színházba stb. Nagyon fáj neki. Nekem is. Zsibbad az egész lábam, szúr, nyilall, semmit nem értek a fájdalomcsillapítók” – olvasható a posztjában, amelyben azt is megosztotta, hogy már előre fél attól, ha majd meg kell látogatnia az illemhelyet, egyedül ugyanis nem fog neki menni. Fájdalomcsillapítóra mindenképpen szüksége lesz, csak azt nem tudja még, hogy a felkelés előtt vagy után kérje majd azt.

A színésznőtől azt is megtudhattuk, hogy számára azért okozott ennyi fejtörést ez a helyet, mert nem szeretne teher lenni senki számára. Ezt a gondolatát pedig ugyancsak felerősíti az a tény, ahogyan az éjszakás nővérek viselkednek a betegekkel:

„De akkor nemsokára megint kell szóljak, és egy órán belül kétszer megnyomni a nővérhívót, felér egy öngyilkossággal. Nem segít a people pleaserségem (mindig a mások érdekeit néző ember) ‘csak nehogy gondot okozzak, esetleg teher legyek’. Az valóban szörnyű lenne. Mondjuk van kitől félni.

Az éjszakás nővérek nem szarral gurigáznak. Néha az az érzésem, hogy csak fitogtatják a hatalmukat, hogy ők a Segítő Istenek, akik csak akkor nyújtják ki a kezüket, ha jól viselkedünk – vagy jön az ‘ejnye-bejnye, drágám, tessék ezt abbahagyni, vagy lekötözöm’. Részben jogosan.

 

Emberfeletti, amit csinálnak, és az öregek tényleg kezelhetetlenek. Gondolom, ezért célszerű mindenkivel ezt a büntető-kontrolláló-anyáskodó hangnemet megütni. Ez működik. De vannak közöttük, akik egyszerűen csak frusztráltak és gonoszak. Erre majd visszatérek.” 

„Koncentrálok, hogy összeszorítsam a farpofáimat”

Ha ez még nem lenne elég, a lelki traumák mellett folyamatos testi fájdalmakkal is küzd a hatalmas magasságból alázuhant színésznő, úgy fogalmazott:

„Ég a gyomrom, wc-re kell mennem és elviselhetetlenül fáj a lábam.”

Végül szobatársát, Katalint is újra szóba hozta, aki össze is keverte őt a férjével.

„Most meg a pelenkájában turkál. Na, ugye, ezek az idősek nem komplettek. Hál’ Istennek, én fiatal vagyok, ezt kb. 600-szor hallottam, mióta itt vagyok. ‘Tiszta tudatú, fiatal nő’ ráadásul. Hát, tesó, nem tudom… Fel a fejjel! Ebcsont beforr – vagy valami.

‘Fél év múlva már táncolni fog a színpadon’ – de vajon akarok? Nehéz kérdés.

 

‘Majdnem szerelem volt, egy lépés volt csak az ég(?)’ – ordítja a rádió, én meg koncentrálok, hogy összeszorítsam a farpofáimat.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top