nlc.hu
Sztárok

Otthonában gyógyul tovább Szász Júlia

Otthonában gyógyul tovább Szász Júlia, a Nemzeti Színház színésznője

A színésznőt másodjára is kiengedték a kórházból.

A Semmelweis Egyetem a 444.hu megkeresésére elmondta, hogy Szász Júlia hazatérhetett, már otthonában gyógyul. A színésznő és kollégája, Horváth Lajos Ottó néhány héttel ezelőtt szenvedett balesetet a Nemzeti Színházban, a Rómeó és Júlia című darab előadása közben négy méter magasról zuhantak le.

Sérüléseik miatt mindketten kórházba kerültek, november 15-én pedig a színház közleményben tudatta, Szász Júliát kiengedték a kórházból és a történtekhez képest jól van, akárcsak színész társa is. Sajnos később, hosszas kórházi kezelés után, a színésznőnek ismét vissza kellett térnie a Semmelweis Egyetem klinikájára.

„Visszakerült a Semmelweis Egyetem klinikájára Szász Júlia. A Nemzeti Színház művészének állapota stabil, de a kisebb mellkasi sérülése további orvosi beavatkozást igényelt. Várhatóan hamarosan elhagyhatja a Traumatológiai Klinikát” – adta hírül a Semmelweis Egyetem.

Szász Júlia

Szász Júlia (Fotó: Sajtóklub RTL)

A baleset után a színházban belső vizsgálat indult, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság a körülmények tisztázása érdekében  hivatalból nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

Arról, hogy mi történt, több feltételezés is napvilágot látott, állítólag Horváth Lajos Ottó hirtelen megszédült az erkélyjelenetre készülve, kezében a Júliát alakító 28 éves színésznővel, így zuhantak le. Ám az is felmerült, hogy a darab díszlete nem volt biztonságos, és egyes források szerint korábban többen is jelezték Vidnyánszky Attila vezérigazgatónak – a Rómeó és Júlia rendezőjének –, hogy a díszlet életveszélyes.

A balesetet követő hétfőn Vidnyánszky Attila lemondott a teátrumban betöltött posztjáról, döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert, aki azonban nem volt hajlandó elfogadni ezen döntését, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint így az igazgató a vizsgálat lezárultáig maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. A minisztérium egyúttal bejelentette, azonnali gyorssegélyt biztosít mindkét sérült művész számára. 

„Több pszichológussal is felvettük a kapcsolatot annak érdekében, hogy a baleset két áldozata érezze szeretetünket és aggódásunkat, de igény esetén szakemberekkel is elindulhassanak a gyógyulás útján”– nyilatkozta Vidnyánszky Attila a baleset után készült első interjújában. 

Hozzátette, két színművész sérülése miatt szükség lesz a repertoár átalakítására és egyes bemutatók halasztására is, és elmondta azt is, ő nem tud arról, hogy többen esetleg kockázatosnak tartották a Rómeó és Júlia díszleteit. „Ezek a színészek a most félresikerült mozdulatsort már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson. Ezzel együtt minimalizálni kell a kockázatot, és ezért az egész repertoárunkat átnézzük. (…) A színház veszélyes üzem, és százszázalékosan nehéz kizárni az ilyen eseteket” – jegyezte meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top