nlc.hu
Életmód

Szokások, amelyek gyorsabban öregítik az agyat

6 ártalmatlannak tűnő szokás, amitől gyorsabban öregszik az agyad

Frissen és fiatalon tarthatod az agyadat egy kis odafigyeléssel, hogy az öregedés ne járjon szellemi hanyatlással. Íme 6 dolog, amivel sokan nem foglalkoznak.

Amikor az öregedés lassításáról van szó, leginkább a rendszeres testmozgásra, a változatos és kiegyensúlyozott étrendre, valamint a káros szenvedélyek – a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás – kiiktatására gondolunk. Mindezek mellett érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy az agyunkat minél fiatalabban tartsuk. Vannak olyan látszólag ártalmatlan szokások, amelyek rontják az agyunk egészségét és idő előtti hanyatlását okozhatják. Íme, mit érdemes elkerülni!

1. Kevés társas interakció

A home office-tól kezdve a szülési szabadságon át a nyugdíjba vonulásig sok olyan helyzet adódhat az életedben, ami megnehezíti az otthonról kimozdulást, valamint azt, hogy társasági életet élj. Pedig az erős szociális hálóra szükségünk van, még ha néha úgy is gondoljuk, hogy jól elvagyunk nélküle.

Egy idős férfi egy fej formájú puzzle-t rak ki

Fotó: Getty Images

Minden alkalommal, amikor új emberrel találkozunk, új kapcsolatokat hozunk létre agysejtek között. Ráadásul az erős szociális háló bizonyítottan javítja a hangulatot, ami jó hír, hiszen a depresszió a demencia egyik kockázati tényezője. Bár a személyes interakciók a legjobbak, az online beszélgetések is sokat segíthetnek.

2. Mindig ugyanazokat a dolgokat csinálod

Könnyen úgy érezhetjük, hogy a mindennapi tevékenységeinkkel, a munkákkal megdolgoztatjuk az agyunkat. Ám a rutinná vált teendők elvégezése és a meglévő készségek használata nem mozdítja ki az agyat a komfortzónájából. Ha szinte semmilyen új dolgot nem tanulsz, az rontja az agy egészségét és idő előtti öregedéséhez vezethet. Légy nyitott és bővítsd a szellemi horizontodat! Tanulj meg hangszeren játszani, amit már régóta ki akartál próbálni, vagy vágj bele egy idegen nyelv elsajátításába. Akárcsak az új emberekkel való találkozáskor, az új dolgok megtanulása is friss kapcsolatokat alakít ki az agysejtek között, és segít megőrizni elménk fiatalságát.

3. Nem foglalkozol a krónikus stresszel

A stressz a mindennapjaink része, és általában gyorsan túl tudjuk tenni magunkat a nyomáson. Akkor van gond, ha ez a stressz krónikussá válik, és nem foglalkozunk vele. Még ha nem is történik semmi viszontagságos dolog, akkor is hordozhatunk magunkban stresszt, és ezt a mérsékelt szintet talán észre sem vesszük. Figyeljünk oda erre, próbáljuk felismerni, legyünk a tudatában, és igyekezzünk elengedni. Figyeljünk a gondolatainkra és lassítsuk le a légzésünket, de segíthet a stressz enyhítésében a szaunázás, egy hideg zuhany vagy egy fizikailag megterhelő edzés is. Ha tudunk mélyebb pihenési időszakokat biztosítani – napközben és éjszaka, alvás közben is – támogatjuk az idegrendszer regenerálódását, és lelassítjuk az agy öregedését.

4. Túl sok gyorskaját eszel

Mindenki ismeri azokat a helyzeteket, amikor túl elfoglaltak vagyunk, és szeretnénk minél egyszerűbben és gyorsabban letudni az étkezést. Ilyenkor bedobunk valami feldolgozott készételt a mikróba, gyorsétterembe megyünk vagy rendelünk. A gyorsételek többnyire erősen feldolgozottak, általában tele vannak telített zsírokkal és hozzáadott cukorral. A kutatások szerint az ilyen összetevőkben gazdag étrend hosszú távon növeli a demencia kockázatát. Természetesen néha belefér a gyorséttermi étel, de igyekezzünk omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet tartani – ehhez kiválóak a zöld leveles zöldségek, a halak, az olívaolaj és a diófélék –, mert bizonyítottan javítják a memóriát, a tanulást és az agy vérellátását.

5. Nem alszol jól

Hiába igyekszel napi 7-9 órát aludni éjszakánként, ha rosszul alszol, másnap bizonyára fáradtan ébredsz. Pedig az alvás mennyisége mellett a minősége is elengedhetetlen az agy egészségéhez. Alvás közben a nap emlékei a helyükre kerülnek az agyunkban, valamint kiürül a béta-amiloid nevű fehérje, ami az Alzheimer-kór egyik okozója. Az évek során a rossz alvás növelheti az agy idő előtti öregedésének és a demencia kialakulásának kockázatát. Az alvásminőség javítása érdekében mindig ugyanabban az időben bújjunk ágyba, minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, csökkentsük a lefekvés előtti folyadékbevitelt, kerüljük a nyugtatókat és altatókat, valamint az ágyban mellőzzük a kütyüket és a tévézést.

6. A mozgás nem az életed része

A testmozgás – különösen a kardiózás, de az izomfejlesztés is – fontos szerepet játszik az agy fiatalon tartásában. Elősegíti a növekedési hormon termelődését, ami az új idegsejtek és idegsejt-kapcsolatok kialakulása miatt fontos, valamint csökkenti a stresszt és fokozza az agy vérellátását. A fizikai aktivitást tegyük az életünk részévé! Nem csak az edzőtermi idő számít testmozgásnak, a kirándulás, a kertészkedés, a tempós séta is hasznos, és ezeket valószínűleg könnyebb beiktatni a mindennapokba.

(HuffPost)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top