nlc.hu
Életmód

Jakab Ferenc halála

Tragikus hirtelenséggel meghalt Jakab Ferenc virológus

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője volt a pandémia idején.

Meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője.

Jakab Ferenc

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én – Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az egyetem a saját halottjának tekinti a 46 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt professzort. A gyászhírről a Virológia Pécs számolt be a közösségi oldalán.

Jakab Ferenc volt a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a 2020-as magyarországi COVID-19 járvány idején.

A neves virológus a pandémia alatt többször is nyilatkozott, az nlc-nek legutóbb a Kínában egyre jobban terjedő, titokzatos tüdőgyulladást okozó járvánnyal kapcsolatban.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. A PTE biológia-kémia szakán 2002-ben diplomázott. 2005-ben doktori fokozatot szerzett, 2012-ben habilitált, 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A szakember kutatási területe a magas pathogenitású vírusok okozta humán fertőzések vizsgálata és a vírusfertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzése. Dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban. Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak, rendszeresen nyilatkozott a járvány terjedéséről, az oltásokról és a védekezésről. Teljesítményéért több díjat, egyebek mellett 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top