nlc.hu
Egészség

Tüdőgyulladást okozó járvány Kínában

Mi ez a titokzatos tüdőgyulladást okozó járvány Kínában?

Megugrott a gyerekeket érintő légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések száma Kínában. Jakab Ferenc virológus szerint két forgatókönyv képzelhető el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részletes információkat kért a kínai hatóságoktól, miután az országban megugrott a gyerekeket érintő legúti megbetegedések száma, valamint arról jelentek meg hírek, hogy egy azonosítatlan, tüdőgyulladással járó betegség kezdett terjedni, és a gyerekkórházak túlterheltek.

Gyermekek és szüleik várakoznak egy pekingi gyermekkórház járóbeteg-ellátó területén 2023. november 23-án

Gyermekek és szüleik várakoznak egy pekingi gyermekkórház járóbeteg-ellátó területén 2023. november 23-án (Fotó: Jade Gao / AFP)

A WHO a fertőző betegségeket világszinten nyomon követő ProMED jelentését idézte, amely az észak-kínai gyermekek körében egyre több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásra figyelmeztet. A nemzetközi egészségügyi szervezet ezért további járványügyi és klinikai információkat, valamint vizsgálati eredményeket kért a kínai hatóságoktól.

Megteltek a gyerekkórházak

A jelentés említi, hogy a kínai média beszámolói szerint Pekingben, Liaoningban és más városokban a beteg gyerekek és szüleik elárasztották a gyermekkórházakat, ahol órákat kell várakozniuk. Közösségi oldalakon pedig kínai gyerekek láthatók, akik házi feladatot csinálnak, miközben egy kórházban intravénás infúziót kapnak. Több osztály és iskola a felfüggesztés közelébe került, miközben a szülők arra gyanakodnak, hogy a hatóságok eltitkolnak egy járványt.

Gyermekek kapnak infúziót egy pekingi gyermekkórházban 2023. november 23-án

Gyermekek kapnak infúziót egy pekingi gyermekkórházban 2023. november 23-án (Fotó: Jade Gao / AFP)

A jelentésben azt is írják, hogy

mindez egy nem diagnosztizált légúti betegség széles körű terjedésére utalhat Kína több részén, mivel Peking és Liaoning majdnem 800 kilométerre van egymástól.

Kérdéses, hogy mikor kezdődhetett a járvány, mert szokatlan, hogy ilyen gyorsan ilyen sok gyerek megbetegedjen.

Kína szerint ismert kórokozók terjednek

Tíz nappal ezelőtt a kínai hatóságok egy sajtótájékoztatón a légúti megbetegedések nagy számát a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával, valamint ismert kórokozók terjedésével magyarázták. Közlésük szerint a fertőzéseket az influenza, a mycoplasma pneumoniae (az atípusos tüdőgyulladást is okozó baktérium, ami főleg a gyerekeket érinti), a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) és a koronavírus okozzák.

A WHO szerint ugyanakkor nem világos, hogy a nem azonosított tüdőgyulladásos megbetegedések a kínai hatóságok által korábban bejelentett légúti fertőzések általános növekedésével állnak összefüggésben, vagy más magyarázata van a jelenségnek.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a fertőzések halálosak lennének. Ugyanakkor a kínai tüdőgyulladásos esetek megugrásáról szóló hírek kísértetiesen hasonlítanak azokra a korai beszámolókra, amelyek 2019 végén a Vuhanban kitört rejtélyes tüdőgyulladásos járványról szóltak, ami aztán a világjárványhoz vezetett.

Nyakunkon az újabb világjárvány?

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az nlc-nek azt mondta: a jelenlegi információk alapján több forgatókönyv is elképzelhető, hogy mi állhat a titokzatos megbetegedések mögött.

  1. A legrosszabb szcenárió szerint egy új virális vagy bakteriális fertőzés jelent meg Kínában. Azt még nem látni, hogy csak szórványos esetekről vagy már járványról van szó, de akár egy világjárvány is kialakulhat. A szakember azonban úgy gondolja, a mostani információk alapján ez a forgatókönyv nem valószínű.
  2. A másik verzió szerint releváns lehet a kínaiak magyarázata, és annyi történt, hogy a korábbi évekhez képest megnőtt a felső légúti megbetegedések száma. Jakab Ferenc elmondta, hogy korábban a pandémia miatti intézkedések és a maszkhasználat idején nemcsak a koronavírus, hanem más légúti fertőzések sem tudtak hatékonyan terjedni. Aztán a korlátozások megszüntetésével ezek a betegségek „berobbantak”, amit az is segített, hogy gyengült az emberek immunitása. Ez a folyamat egyébként más országokban, így Magyarországon is lejátszódott.
Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője (Fotó: PTE)

A virológus hozzátette, hogy a második forgatókönyv mellett szól az a tény is, hogy a gyerekek körében gyakoribb a megbetegedés. A légúti fertőzések eleve jellemzőek a zárt közösségekbe, óvodába, iskolába járó gyerekeknél, amit fokoz, hogy az utóbbi években kevésbé találkozhattak ezekkel a kórokozókkal, kitettebbek a fertőzésekkel szemben.

Adatokra várva

„Korai lenne még bármit mondani, meg kell várni a kínai hatóságok tájékoztatását” – jelentette ki a virológus, hozzátéve, hogy tudomása szerint 24 órán belül kell elküldeni a részletes egészségügyi adatokat a WHO-nak. Eszünkbe juthat, hogy a koronavírus-járvány kezdetén Kína igyekezett tagadni a járvány létét, így kérdéses, hogy Peking mostani tájékoztatása mennyire tekinthető majd hitelesnek. Jakab Ferenc szerint ezt nehéz megmondani, de remélhetőleg tanultak a hibájukból, és nem követik a korábbi gyakorlatot.

De ha csak a korábban is ismert légúti fertőzések száma ugrott meg, miért szólnak a hírek azonosítatlan megbetegedésekről?

Ezt a virológus is nagyon furcsának, sőt aggasztónak tartja, hiszen a mai modern labortechnológia segítségével – amely Kínában nagyon fejlett szinten van – pár nap alatt lehetne egy felső légúti megbetegedést azonosítani. „Vagy nem sikerült nekik, vagy egy eddig ismeretlen kórokozó bukkant fel” – fogalmazott Jakab Ferenc.

(Time, Reuters, WHO)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top