Egészség

A rekordmagas fertőzések ellenére riogatásról beszél Orbán Balázs

Orbán Balázs szerint stabilizálódott a fertőzések száma, miközben soha nem láttunk ennyi új esetet.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa, dr. Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutatócsoport vezetője nemrég, egy online beszélgetés során azt mondta, „ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni, és baj lehet belőle”. 

Erre reagált ma az ATV reggeli műsorában Orbán Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki úgy fogalmazott: „voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is”.

Orbán Balázs szerint stabilizálódott a járvány Magyarországon, miközben még sosem volt ennyi új fertőzött

Képünk illusztráció – október 2. reggelre ismét rekordot döntött az új fertőzések száma Magyarországon (Fotó: Getty Images)

A műsorvezető visszakérdezett, hogy Orbán szerint Jakab Ferenc riogat-e, mire a miniszter azt mondta, a számok alapján stabilizálódott a fertőzések száma. Ehhez képest ma reggelre ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma: egyetlen nap alatt 1322 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak és 17 beteg hunyt el, mindkét adat az eddigi csúcsot jelenti (lásd kapcsolódó cikkünket).

A 444.hu információi szerint az előző hónap során az aktív fertőzések száma megtízszereződött, miközben a kórházban ápolt és lélegeztetőn lévő páciensek száma nyolcszorosára nőtt, október első két napján pedig 33 ember halt bele a fertőzésbe.

Orbán Balázs szerint Magyarországon harmincszor annyi ingyenes tesztet végeznek, mint a nemzetközi ajánlásnak számító tíz teszt fertőzésenként. 

A 444 ebből arra a következtetésre jutott, hogy a mára nyilvánosságra hozott, 1322 fertőzöttre elvileg 39 660 tesztnek kellett volna jutnia, ehhez képest 12 394 mintát vettek, ami még az új fertőzések számának tízszeresét sem éri el.

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top