nlc.hu
Egészség

Müller Cecília a koronavírusról

Müller Cecília: „Nehéz és terhes időszakra kell felkészülni”

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy akkor se essen pánikba, ha jelentkeznek nála a koronavírus tünetei.
Müller Cecília

A koronavírus jelenleg 25 szociális intézményben ütötte fel a fejét, 4 olyan intézmény van, ahol 20 feletti az igazolt pozitív esetek száma – közölte Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos, külön köszöntve az időseket az idősek világnapján, úgy fogalmazott: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ők is könnyebben, felszabadultabban tudják átvészelni a járványt, hiszen „rengeteg nyomás nehezedik rájuk, amelyet hosszú időn keresztül nehéz lehet elviselni”.

„Nehéz és terhes időszakra kell felkészülni, ezért a járvány terjedésének megakadályozása mindnyájunk közös felelőssége. Ébernek és szabálykövetőnek kell lenni” – hangsúlyozta.

44 éves beteg is meghalt

Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 16 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon, ez eddig a legmagasabb halálozási adat. Hozzátette, a legfiatalabb 44, a legidősebb 83 éves volt, de mindegyikük szenvedett valamilyen krónikus betegségben.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy csütörtöktől mindenki csak testhőmérséklet-mérés után, lázmentesen léphet be az óvodákba és az iskolákba, a gyerekeken kívül az intézmény pedagógusai és a személyzet is. A 37,8 Celsius-fok az a határérték, amely felett feltételezhető a lázas állapot valamilyen okból. Ez még nem jelenti azt, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, mert számos más betegség is okozhat lázat, de a lázmérés egy egyszerű lehetőség ennek a kiszűrésére. 

Teszt előtt három órával tilos az evés-ivás

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy akkor se essen pánikba, ha jelentkeznek nála a koronavírus tünetei. Ebben az esetben értesíteni kell a háziorvost, akit tájékoztatni kell a testhőmérsékletről és a tünetekről.

Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a háziorvos megrendeli a PCR-tesztet. Kitért arra, hogy a mentőszolgálattal megbeszélt vizsgálati időpont előtt három órával nem lehet enni és inni, mert az befolyásolhatja a PCR-teszt eredményét.

Enyhe tünetek vagy tünetmentesség esetén otthoni házi karanténba kerül az illető, megkapja a hatósági határozatot, amelyben szerepel a karantén kezdő és záró időpontja. A tünetek megjelenésétől számított 10. napon hagyható el a karantén, ilyen esetben nem kell újabb PCR-tesztet végezni.

Ha az otthoni tartózkodás alatt a tünetek súlyosbodnak, a lakást ekkor sem szabad elhagyni, a háziorvost az állapotváltozásról tájékoztatni kell.

(MTI)

További cikkek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top