A Nature című tudományos magazin egy új kutatásról ad hírt, ami szerint az antibakteriális szájvíz a csökkenti vércukorszintet. Az ínysorvadás és a kettes típusú cukorbetegség kapcsolata ismert.
Japán kutatók most azt vizsgálták,
hogy a kórokozó baktériumok számának csökkentése javítja-e a cukorbetegség kezelését? Kiderült, hogy a klórhexidin-glukonát nevű, antibakteriális anyagot tartalmazó szájvíz fél éven keresztül történő, napi használata főleg fiatalabbak esetében jelentősen csökkentette a hosszabb távon emelkedett vércukorszintet mutató HbA1c (glikált hemoglobin) vérszintjét, azaz
javult a glikémiás kontroll, a sima vizes gargarizálást végzőkéhez képest.
A megnövekedett vércukorszint nagyobb fertőzésveszélyt generál, mivel a több cukor segíti a káros mikroorganizmusok szaporodását. Ez esetben ráadásul nemcsak a vér, de a nyál cukortartalma is megnő. Ez pedig egyenes út a fogszuvasodáshoz, illetve más fog- és fogágy betegségek kialakulásához. A
vércukorszint növekedése esetén a sebgyógyulás szintén lelassul.
A nyáltermelés lelassulása miatt kialakuló szájszárazság oka a fokozottabb folyadékvesztés mellett a dehidratáció, illetve a diabétesz miatt fellépő veseelégtelenség is lehet. A szájszárazság szintén növeli a fertőzésveszélyt, mivel a nyál feladata lenne semlegesíteni a savakat, illetve tisztán tartani a szájüreget is.