nlc.hu
Életmód

Nyelvvizsga 10 évesen

10 évesen már nyelvvizsgát tett angolból Tamara, most a felsőfok a cél

Külön engedéllyel nyelvvizsgázhatott ilyen fiatalon.
nyelvvizsga

Kalu Tamara még csak idén lesz 10 éves, de már elmondhatja magáról, hogy van egy komplex nyelvvizsgája angol nyelvből. Ő az első olyan magyar, akinek engedélyezték ilyen fiatalon a vizsgát, és sikerült is neki – írja a Metropol. A Békés vármegyében élő kislány születése óta tanulja a nyelvet, édesanyja ugyanis két nyelven beszélt hozzá. Tamara már 3 évesen nyelviskolába járt.

Négy és fél évesen kiderült, hogy leukémiás, ám a betegséggel szembeni küzdelme mellett is tovább tanulta az angolt. A kislányhoz magántanárok, angol szakos egyetemisták és külföldi orvostanhallgatók jártak be a kórházba, hogy elérhesse a célját. Miután letelt a kórházi kezelése, online kezdett tanulni egy nyelviskolában, majd online magántanárt is fogadtak mellé a szülők.

„Nyelvet tanulni nem olcsó, de nagyon hasznos. Ahol csak lehet, spórolok, hogy tudjam neki finanszírozni” – mondta Tamara édesanyja, aki a kislánya újabb célját is elárulta: 14 évesen a felsőfokú nyelvvizsgát szeretné megszerezni.

Amerikai kutatók amúgy pár éve azt tanulmányozták, hány éves korunkig tudunk hatékonyan megtanulni egy idegen nyelvet. Minél később fogunk neki, esélyeink annál rosszabbak, bár nem reménytelenek. Az eredmények szerint egészen 17-18 éves korig nagyon hatékony az elme az idegennyelv-tanulásban. A hanyatlás csak ezután kezdődik, nagyjából akkor, amit a felnőttkor kezdetének szoktak gondolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tökéletes angolhoz elég mondjuk elkezdeni a nyelvet középiskolában. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek egyszer majd akár úgy tudjon megszólalni, mint egy anyanyelvi beszélő, legkésőbb tízéves korban érdemes elkezdeni a nyelvtanulást.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top