nlc.hu
Életmód

Állkapocsnövesztés sérült kutyának

Orvosi bravúr: állkapcsot növesztenek magyar orvosok egy sérült kiskutyának

Táti csodával határos módon élt túl egy szörnyű kutyatámadást.
Táti

Tátira, a 9 hónapos kislány kölyökkutyára hónapokkal ezelőtt rátámadt egy másik kutya, amely teljesen leharapta az alsó állkapcsát. Az eb csaknem elpusztult. A kiskutya drámai története azonban váratlan fordulatot vett.

Mint a Tények Plusz riportjából kiderült, egy magyar szakértőkből álló orvoscsapat úgy döntött, hogy a világon egyedülállónak számító eljárással új állkapcsot növesztenek a négylábúnak. Előbb titánból implantátumot készítettek a kutyának, most pedig élő csontszövetekkel visszanövesztik az állat állkapcsát. Ez a beavatkozás világszinten is egyedülállónak számít.

A prototípus először agyagból készült el, ehhez az orvosok a legmodernebb képalkotó programokat és egyéb szoftvereket használták fel, az eredmény pedig szenzációs lett. A tervezésnél minden apróságot – mint például az idegeket, ereket – figyelembe kellett venni, és hozzá kellett gondolni, ez pedig óriási feladat volt. Ám a titánból készült állkapocs minden apró részletében ki van dolgozva. “Ilyen volumenű, ilyen mértékű, ennyire komplex implantátumkivitelezésről nincs tudomásunk” – mondta el Kónya János, fogtechnikus mester, aki az orvosi csapat egyik tagja.

Az orvosoknak a tervezéskor rengeteg problémával kellett szembenézniük: Táti állkapcsának ugyanis brutális erőt kell kibírnia (egy átlagos kutya harapása 600 kiló), hiszen a kutyák imádnak rágcsálni, harapni. Az orvoscsapat által készített állkapocsnak és a mesterségesen növesztett csontnak ezt a hatalmas nyomást kell kibírnia. 

Miután a titán implantátum elkészült, következő lépésben az orvosoknak olyan készítményt kellett előállítaniuk, ami élő csonttá tud alakulni. Ehhez Táti vérét és egyéb speciális eszközöket kellett használni. Ezzel a készítménnyel pedig folyamatosan feltöltik a titán implantátum bizonyos részeit. A kiskutyának tehát milliméterről milliméterre nő vissza a csontja, a bőre, az idegszövete ennek az anyagnak köszönhetően, ezzel pedig a sajátjának fogja érezni az új állkapcsát.

Ez az orvosi eljárás a jövőben az embereknél is alkalmazható lesz.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények Plusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top