nlc.hu
Életmód

A hosszú ásítás az intelligencia jele lehet

Az intelligencia jele lehet a hosszú ásítás

Összefügghet egymással a hosszú ásítás és az agyi teljesítmény.

A Biology Letters által publikált tanulmány szerint, aki hosszabb ideig ásít, annak több agykéreg sejtje van. Andrew Gallup, a New York-i State University pszichológusa szerint „az átlagos ásítás hosszúsága az emlősöknél megbízhatóan jelzi az agyméretet és a kortikális (agykérgi) neuronok számát”.  

Az intelligencia jele lehet a hosszú ásítás

A főemlősök emiatt jóval hosszabb ideig ásítanak,

mint a többi emlős. A hatások nem magyarázhatóak a test méretével vagy a testalkattal. A gorillák, rozmárok, tevék, lovak, oroszlánok és afrikai elefántok átlagban ugyanis egyaránt rövidebb ideig ásítanak, mint az emberek. A felismerések jobban megvilágítják, mire is jó az ásítás. Még mindig nem ismert ugyanis, miért ásítunk. A kutatók az ásítást leginkább szociális impulzusnak tartják – ha ugyanis valaki belekezd,

az ásítási késztetés nyomban átterjed az egész csoportra.

Gallup az ásítás oka igazából az agy fokozott vérellátása és hűtése. A jobb keringés növeli az agy teljesítményét, új idegi kapcsolatok kialakulásához is vezet. A különböző időtartamú ásítás és az intelligencia összefüggéseit pedig az jelzi, hogy azok hajlamosabbak egy „kilátástalan” helyzetben hamarabb ásítani – például egy unalmas előadás közben – aki gyorsabb felfogású.

Blikk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top