nlc.hu
Életmód
Caitlin Bernard, aki a nőkért harcol

Az orvos, aki arra tette fel az életét, hogy nők százainak segíthessen

Dr. Caitlin Bernard két évvel ezelőtt abortuszt végzett egy 10 éves kislányon, aki nemi erőszak áldozata lett. Az ekkor életbe lépő törvények miatt a kislánynak egy másik állambe kellett utaznia a beavatkozáshoz. Az orvost az eset után meghurcolták, ennek ellenére tovább dolgozik nőtársaiért.

2022: az év, amikor az egész világ szemtanúja lehetett annak, mekkora károkat okozott, amikor az Amerikai Legfelsőbb Bíróság a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet. A döntés értelmében 14 államban – szinte azonnal – teljes abortusztilalom lépett életbe, nők millió kezéből vették ki a döntés lehetőségét; köztük többek között a nemi erőszak áldozataiéból. Egy 10 éves ohiói kislánynak – aki nemi erőszak következtében esett teherbe – egy másik államba kellett mennie azért, hogy elvégezhessék rajta a terhességmegszakítást.  

A 9 éves áldozat

A bírósági vád szerint a kislány mindössze 9 éves volt, amikor a 28 éves Gerson Fuentes bántalmazta, és 10 éves, amikor a nem kívánt terhesség miatt abortuszra kényszerült. 2023 júliusában a férfi egy rendőrségi kihallgatás során elismerte, hogy legalább kétszer megerőszakolta a lányt, ennek ellenére később ártatlannak vallotta magát kiskorú megerőszakolásának bűntettében. A bíróság Fuentest életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, azonban a vádalku és a bírósági dokumentumok szerint 25 év után benyújthatja a feltételes szabadlábra helyezés kérelmét. 

A kislány édesanyja a Franklin megyei gyermekszolgálathoz intézett beutalót, a rendőrség pedig ennek köszönhetően szerzett tudomást a 10 éves lány terhességéről. Az ügyészek szerint a magzat DNS-vizsgálata megerősítette, hogy Fuentes volt az apa. A terhesség észlelését követően a kislány azonban kénytelen volt egy teljesen másik államba utazni azért, hogy elvégezzék rajta az abortuszt, miután a Roe kontra Wade megsemmisítésével Ohióban erre már nem maradt lehetőség. A lány esete az egész világ figyelmét felkeltette, miután a beavatkozást végző indianapolis-i orvos, Dr. Caitlin Bernard “felfedte”, hogy abortuszszolgáltatást nyújtott egy 10 éves kislánynak. Caitlin Bernard abortusztabletta segítségével biztosította a tízéves lány számára a kezelést, majd ezt követően ő lett az ország egyik legismertebb szülész-nőgyógyásza – bár nem éppen úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk.

A hír terjedése után ugyanis az ország szemében egyszerre tündökölt hősként, és jelentett fenyegetést a konzervatív államok abortuszszolgáltatóira.

Végül, pedig az az orvos vált a meghurcolás áldozatává – annak ellenére is, hogy legálisan járt el –  aki az életét tette fel arra, hogy hasonló helyzetben lévő nők százain segíthessen. 

dr. Caitlin Bernard meghallgatása

dr. Caitlin Bernard az Indianai Orvosi Testület meghallgatásán, 2023. májusban (Fotó: WRTV Indianapolis)

Miért volt szükség arra, hogy a tízéves kislány Ohioból Indianaba utazzon? 

2022-ben Ohio államban a Roe v. Wade megsemmisítésével betiltották az abortuszt. Ez azt jelentette, hogy a magzat korai szívműkédésének észlelése után (amely körülbelül a terhesség hatodik hetében már kimutatható) nem végezhető terhességmegszakítás. A törvény büntetőjogi felelősséget rótt ki arra, aki a szívműködés észlelése után abortuszt hajtott végre, közreműködött, vagy az eljárásra felbíztatott. 

Az eljárás idején Indianaban a megtermékenyítés után 20 hétig engedélyezték az abortuszt. Az állam később egy új törvényt fogadott el, amely teljes mértékben betiltotta a terhességmegszakítást. 2024-től csak halálos magzati rendellenességgel járó esetekben, az anya életének és testi épségének megőrzése érdekében, valamint nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén a terhesség megszakítása a 10. hétig legális. Az ohio-i kislány éppen három nappal lépte túl a megengedett hat hetes “határidőt”, ezért a saját államában már nem volt lehetősége abortuszra. Ezt követően utazott Indianaba, ahol ekkor még nem lépett életbe az új szabályozás. 

Megbüntették az orvost, aki végrehajtotta az abortuszt a kislányon

Caitlin az a személy az államunkban, akit mindenki felhív, főleg ha nehéz esetekről van szó

– meséli a New Yorkernek Tracey Wilkinson gyermekorvos. Bernard éppen papírmunkát végzett az irodájában, amikor egy kétségbeesett gyermekorvos felkereste a tízéves kislány ügyében. Abortuszra volt szüksége, de három nappal túllépte az ohio-i republikánusok által megszabott határidőt. Az orvos beleegyezett abba, hogy találkozzon a lánnyal. Elmondása szerint ez nem volt szokatlan kérés, ugyanis abban az évben összesen ötvenkilenc 16 évnél fiatalabb pácienst szállítottak az államba, akiknek szintén abortuszra volt szüksége. A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy Bernard azt mondja, mégcsak nem is a tízéves kislány volt a legfiatalabb betege, akit valaha is kezelnie kellett. 

2022. június 29. Ugyan Indianaban ekkor még nem voltak abortuszt korlátozó törvények, mégis érezhető volt, hogy a Dobbs kontra Jackson ügy hatására ez hamar változni fog. Éppen ezért június 29-én több száz orvos, nővér és asszisztens különböző transzparensekkel és molinókkal érkezett demonstrálni az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának kampuszára. Bernard az egyetemen szülész-nőgyógyászokat képez, akikkel karöltve részt vettek a tüntetésen. Éppen az egyik rezidenssel beszélgetett tízéves várandós betegéről, ami beszélgetést pedig véletlenül meghallotta Shari Rudavsky, az Indianapolis Star egyik újságírója. Megkérdezte az orvost, hogy a történet valóban igaz-e, mire Bernard azt megerősítette. Az orvos mifeprisztont adott a lánynak, hogy blokkoljon egy fontos hormont, majd egy adag misoprostolt, hogy méhösszehúzódásokat idézzen elő. 

A mifepriszton-ügy

A mifepriszton egy szintetikus szteroid, amit a korai terhességek művi megszakítására használnak. A mifeprisztont egy másik gyógyszerrel kombinálva használják a terhesség megszakításához. (Ez az egyik abortusztabletta fő hatóanyaga.) Jelenleg ez az egyik leggyakoribb módja az abortusznak az Egyesült Államokban. Számos tanulmány kimutatta, hogy ez a hatóanyag – amit az FDA 200-ben hagyott jóvá – biztonságos, ennek ellenére a bíróság több tagja megtámadta a gyógyszer szövetségi jóváhagyását. A Roe v. Wade óta ez az egyik legfontosabb vita a terhességmegszakítások kérdésével kapcsolatban. Az abortuszellenes orvosok és aktivisták azzal vádolták meg az FDA-t, hogy a gyógyszer használata nem biztonságos. Az abortusztabletta elérhetőségére vonatkozó szabályok addig maradnak érvényben, ameddig a bírósági eljárás zajlik.

Pár nappal később a Star egyik cikkében előkerült a történet, amely aztán berobbant a köztudatba. Bernard nem osztott meg olyan adatot, amely utalt volna a kislány kilétére, a cikk szerzője pedig mindössze pár mondatot osztott meg az orvos gondolataiból: 

„Nehéz elképzelni, hogy néhány hét múlva nem lesz lehetőségünk biztosítani ezt az ellátást. Tíz éves, megerőszakolták és hat hetes terhes. Már most traumatizált, ráadásul arra kényszerült, hogy egy másik államba utazzon. Képzeljék el, hogy milyen lehetett annak a kislánynak” – mondta Bernard a tüntetésen. 

dr. Caitlin Bernard

dr. Caitlin Bernard beszédet mond egy washingtoni tüntetésen, 2024. március 7-én (Fotó: Profimedia)

Majdnem bevonták Caitlin Bernard engedélyét

Néhány nappal az eset kirobbanása után egy férfit – aki a lány édesanyjának barátja volt – megvádoltak egy tíz éves gyermek megerőszakolásával. Nem kellett sok ahhoz, hogy az emberek összerakják a képet, rájöjjenek a kislány kilétére, na meg persze arra, hogy a történet nem pusztán fikció.

A gyanúsított bírósági megjelenése után azonban Bernardot vették célba. Todd Rokita, Indiana állam főügyésze öt rendbeli adminisztratív panaszt nyújtott be Bernard ellen az orvosi testületnél. Megvádolta azzal, hogy Bernard tudatosan megsértette a szövetségi és állami adatvédelmi törvényeket, amikor felfedte a lány életkorát és származási államát. Azt is állította, hogy nem sikerült elég gyorsan jelentenie a lány ellen elkövetett bűncselekményt az indianai gyermekvédelmi hatóságoknak. Bernard szerint Indiana leghatalmasabb rendészeti tisztviselőjének célja az volt, hogy megpróbálja elhallgattatni, és példájával más szolgáltatóknak is figyelmeztetést küldjön. Dr. Bernard azt mondta, hogy szeretné felhívni a figyelmet az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó törvények lehetséges következményeire, azonban „nem számított rá”, hogy a nyilvánosság ennyire az ohio-i lány esetére összpontosít majd.

Úgy gondolom, hogy hihetetlenül fontos az, hogy az emberek megértsék az ország törvényeinek valós hatását

– mondta. 

Az orvos végül nem veszítette el az engedélyét, bár a hét fős testület úgy ítélte meg, hogy megsértette a betegek adatvédelmi törvényeit, amikor megosztotta a kislány korát, államát, a beavatkozás típusát, és az őt érő abúzust, ezért pénzbírságot és egy megrovó levelet szabtak ki rá.

„Nem adtam ki semmilyen védett egészségügyi információt. Semmi olyan információt nem mondtam, amely alapján azonosíthatták volna őt” – mondta a The New Yorkernek.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a korábbi vádakkal ellentétben, a terhességmegszakításról szóló szükséges jelentéseket benyújtotta és értesítette az Indiana állam gyermekfelügyeleti osztályát. Az Indiana University Health szintén kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megerősítette, hogy betartotta az adatvédelmi törvényeket.

„Dr. Bernard képzett és hozzáértő orvos, és azt állítom, hogy pontosan ő az az orvos, akit az emberek ilyen körülmények között szeretnék látni gyermekeiknek” – mondta az ügyvédje. 

„Ha azt teszem, amit helyesnek tartok, akkor veszélybe sodorhatom a családomat?”

Caitlin Bernard egy farmon született New York állam északi részén. Édesapja ácsként dolgozott, édesanyja pedig laboratóriumi kutató volt. Bernard már egészen kicsi kora óta tudta, hogy édesanyjának – még az egyetemi évei alatt – abortusza volt. Később, amikor nővérével lett várandós, idősebb testvérének apja nem akarta vállalni a felelősséget, de édesanyja mégis úgy döntött, hogy megtartja a babát. Az orvos elmondása szerint édesanyja elkötelezett feminista volt, éppen ezért általa rálátott arra is, hogy egy közösségben mekkora “hatalommal” is kellene rendelkeznie egy nőnek. Édesanyja példája megerősítette abban, hogy „nincs szükségünk ahhoz senkire, hogy meghozzuk a döntéseket a saját életünkről”.

dr. Caitlin Bernard

dr. Caitlin Bernard (Fotó: Kaiti Sullivan for The Washington Post via Getty Images)

Bernard az egyetem elvégzése után dúlaként praktizált, majd önkéntesként csatlakozott egy abortuszklinikára. Az orvosi egyetem elvégzése után megtanulta a nehezebb, és bonyolultabb eljárásokat. Azok, akik Bernarddal dolgoznak, mindannyian a bátorságáról számoltak be, hiszen nap mint nap harcol azért, hogy a nők szükség esetén megfelelő ellátáshoz jussanak.

Minden nap felébredsz, és emlékszel ezekre a nevekre. Emlékszel azokra az arcokra, és emlékszel azokra a történetekre, amelyekben szükségtelenül bántották őket.

2019-ben Indiana törvényhozása betiltotta a D&E eljárást, amelyet az orvosok a második trimeszter során akkor alkalmaztak, ha észleltek néhány genetikai vagy anatómiai rendellenességet. Széles körben elismerik, hogy a terhesség második trimeszterben történő megszakításának ez a legkevésbé kockázatos módja. Indiana államban Bernard azon kevesek közé tartozik, aki rendelkezik az eljáráshoz szükséges tapasztalattal és szakértelemmel. Az orvos a törvényjavaslat ellen vallott. Úgy vélte, miszerint az orvosoknak képesnek kell lenniük arra, hogy a legjobb döntést hozzák meg politikai nézetek nélkül. Bernard a bíróságon segített megtámadni a törvényt, így azt ekkor ideiglenesen felfüggesztették, aminek meg is lett a következménye. Az abortuszellenes csoportok tagjai ugyanis azzal fenyegették az orvost, hogy elrabolják a kisbabáját. 

„Elég félelmetes volt. Nem tudok ezen a területen dolgozni, mert meggyilkolhatnak, vagy a gyerekeim iskolájához tüntetők vonulhatnak? Elmondása szerint ekkor valóban elgondolkozott azon, hogy abban az esetben, ha azt csinálja, amit helyesnek vél, veszélybe sodorhatja a családját.”

Ellehetetlenítették, hogy az orvosok abortuszt hajtsanak végre

A tavalyi évben lezajlott tárgyalások után Bernard folytatta a legális abortuszok elvégzését Indianaban és Illionisban. Miután megbírságolták, csatlakozott kollégáihoz, akikkel együtt bíráltak a Legfelsőbb Bíróság azon határozatát, amely teljes abortusztilalmat vezetett volna be. Bernard azt mondta, hogy az abortuszellenes csoportok ténykedése rengeteg orvost vett rá arra, hogy hallgassanak az üggyel kapcsolatban. A bíróság döntése értelmében minden abortusz tiltott. Terhességmegszakítás tíz héten belül akkor végezhető, ha nemi erőszak, illetve vérfertőzés áldozata lett valaki, húsz héten belül pedig csak abban az esetben, az anya és a magzat testi épsége veszélyben van. 

Bernard nem tagadja, az abortuszklinikák bezárásával még sebezehetőbbnek érzi magát, mint valaha. Jelenleg ő, és társa, Amy Caldwell végzi Indianaban az összes, még engedélyezett terhességmegszakítást – igaz, Caldwell maga is fontolgatta már, hogy szögre akasztja az orvosi hivatását.  

„Az abortuszra és az azokat végző orvosokra, illetve papírmunkákra olyan szabályok vonatkoznak, amelyek más orvosokra nem.”

Véleménye szerint szinte lehetetlen úgy elvégezni ezeket az adminisztrációs folyamatokat, hogy abba ne lehessen belekötni.

„Azok az emberek, akik ellenzik azt, amit teszek, nemcsak azt szeretnék, hogy elveszítsem az engedélyemet, de azt hiszem, hogy legszívesebben börtönben látnának.” 

Az abortuszperekkel kapcsolatos fejlemények nap mint nap változnak, ez a zűrzavar pedig egyesek szerint megakadályozhatja az orvosokat még abban is, hogy legális terhességgel kapcsolatos egészségügyi ellátást nyújtsanak.

Bernard felidézte, hogy nem sokkal korábban az egyik kollégája felhívta, hogy megbeszélje vele az egyik páciensének kezelését, mivel úgy vélte, hogy abortuszra van szüksége. Megkérdezte Bernardot, hogy egyáltalán törvényes-e az eljárást javasolni Indianában.

Azt mondta nekem: Van egy kisgyerekem. Nem mehetek börtönbe –

zárta Bernard.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top