nlc.hu
Életmód

Rákos betegek osztották meg, milyen tünetekre figyeltek fel betegségük kezdetekor

Rákos betegek osztották meg, milyen tünetekre figyeltek fel betegségük kezdetekor

Talán mi is tanulhatunk abból, hogy mások milyen tünetekre figyeltek fel, mik voltak számukra a figyelmeztető jelek, amikkel orvoshoz fordultak.

A semmiből érkezik és nem válogat a rákos megbetegedések nagy része: nehéz felkészülnünk rá akár lélekben, akár testben. A legijesztőbb pedig sokszor az, hogy tüneteket gyakran már csak olyankor produkál, amikor rendkívül nehéz elérni a gyógyulást. Mégis fontos résen lennünk, hiszen az életünket mentheti meg, ha a figyelmeztető jeleket nem bagatellizáljuk el, hanem időben orvoshoz fordulunk velük. Diagnosztizált betegek osztották meg, mik voltak az első tünetek, amelyek miatt azt érezték, hogy valami baj van. 

Lüktetés a tarkón

„Lüktetést éreztem a tarkómnál minden alkalommal, amikor erőlködtem, például valamilyen nehéz tárgyat emeltem fel, vagy amikor lehajtottam a fejem. Csak 3-5 másodpercekig tartott, de egyre gyakrabban fordult elő, ezért orvoshoz fordultam fele.

MR-re küldtek, amely megmutatta, hogy egy majdnem 4 centis daganat van a kisagyamban.

Ez a leggyakoribb típus gyerekeknél, de rendkívül ritkán fordul elő felnőtteknél, különösen nőknél. Én 38 éves voltam. A harmadik daganatomat 2023 októberében távolították el. De az Úr egyelőre vigyáz rám…” (Keri Marlar)

Sorsfordító ajándékozás

„Ajándékba kaptam anyámtól egy inget. Amikor levettem a rajtam lévőt, hogy felpróbáljam az ajándékot, ő észrevett a hátamon egy fekete anyajegyet, ami elég nagy és szabálytalan volt. Már hetekkel korábban én is észrevettem, de nem foglalkoztam vele. Anyám rám szólt, hogy azonnal foglaljak időpontot a bőrgyógyászához, és anyámmal az ember nem nagyon vitatkozik, így hát elmentem az orvoshoz. Azonnal kivágták, és a patológus jelentése szerint ez egy rosszindulatú melanóma volt. Szerencsére áttétek nem alakultak még ki. Mondhatjuk, hogy anyám másodszor is életet adott nekem.” (David J. Winter)

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Meglepő, új szokás

„Furcsa volt, hogy rengetegszer rágcsáltam jeget, amit a mélyhűtőből vettem elő, pedig korábban nem csináltam ilyesmit. Egy idő után elmeséltem ezt az orvosomnak, aki azt mondta, elképzelhető, hogy vérszegénység húzódik meg a háttérben. A labor megmutatta, hogy igaza van. Ezután szerette volna tudni, mi okozza ezt, ezért úgy döntött, szükséges egy vastagbéltükrözés. Nem voltam boldog tőle, de beleegyeztem. Pozitív lett az eredmény végbélrákra. Azóta eltelt négy év, és élek, és mindenkinek azt mondom, hogy mondjon igent, ha az orvosa valamilyen vizsgálatot javasol!” (Renee)

Az önvizsgálat ereje

„Egy nyári napon éles fájdalmat éreztem a mellkasom bal oldalán, mely egész napon át tartott. Korábban ilyesmi soha nem volt.

Ez a fájdalom arra késztetett, hogy ellenőrizzem a melleimet, amit egyébként sosem szoktam megtenni.

Hogy rövidre fogjam, kiderül, hogy emlőrákom van. Műtét, kemoterápia, sugárkezelés és injekciók…, és kilenc hónappal később visszatértem a munkába. Remélem, minden rendben lesz…” (Nicolette Loftus)

Jelezte a macska

„Mindössze egy kisebb seb volt a számban, ami még csak különösebb fájdalmat sem okozott. A macskám viszont furán kezdett viselkedni: szaglászta a számat, a fejét pedig állandóan az állam alá nyomta. Mivel a seb nem akart múlni, elmentem az orvosomhoz, és három héttel később karcinómát diagnosztizáltak nálam. Sajnos a rák akkor már hónapok óta növekedett a nyelvemben, pedig semmi olyasmit nem tapasztaltam, ami erre utalt volna. Hallottam már történeteket állatokról, amelyek érzékelik a rákot és más betegségeket, de egészen addig nem hittem a dologban, amíg a saját bőrömön nem tapasztaltam!” (Lyndsey Chapman)

(Forrás: Buzzfeed)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top