nlc.hu
Életmód
124 éves perui férfi

124 éves lett egy perui férfi, ő lehet a világ legidősebb embere

Letaszíthatja a trónról a jelenlegi rekordert, a 111 éves brit John Alfred Tinniswoodot.
Abad

Különleges ünnepséget tartottak a perui Chaglla kisvárosában: Marcelino Abad Tolentino 124. születésnapját ünnepelték a helyi idősek otthonában, ahol többek között megkapta első elektronikus személyazonosító igazolványát is – számolt be az rtl.hu.

Amennyiben igazolni tudják az 1900-as születési dátumát, akkor Abad lesz a világ legidősebb embere. A perui hatóságok aktívan segédkeznek, hogy az idős férfi soron kívüli ellenőrzést kérvényezhessen a Guinness-rekordok bizottságától.

Tolentino a 3 ezer méteren fekvő Chaglla kisvárosában született, de az állami szervek egészen 2019-ig nem tudtak a létezéséről, nem voltak okmányai sem. Most egy idősek otthonában él.

Mint a 444 megjegyzi, jelenleg egy 111 éves brit a legidősebb élő ember. John Alfred Tinniswood abban az évben született, amikor a Titanic elsüllyedt, átélt két világháborút, valamint a nagy influenza-, és covidjárványt. A valaha (igazoltan) leghosszabb ideig élt ember pedig a francia Jeanne Calment volt. Az 1875. február 21-én született asszony megélte a világháborúkat, a spanyolnáthát, és 1888-ban még Vincent Van Gogh-gal is találkozott. 122 éves korában, 1997. augusztus 4-én halt meg. 

Mint arról korábban írtunk, a tudósok szerint még messze vagyunk a maximális élettartam elérésétől, sőt úgy vélik, talán nem is létezik olyan, hogy maximális élettartam. Akár 120-130 évig is élhetnénk, sőt izraeli kutatók szerint akár 140 évre is kitolható az emberélet hossza, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát. A születéskor várható élettartam ugyanis folyamatosan nő, a nyugati világban például egy évszázad alatt 40 évről 80 évre nőtt, vagyis megduplázódott. A hosszú élet titkának megfejtésében sokat segíthetnek azok az idősek, akik már elmúltak százévesek. A bolygón vannak úgynevezett “kék zónák”, ezek azok a régiók, ahol kiemelkedően magas azoknak az embereknek a száma, akik ilyen magas kort élnek meg. Eddig összesen 5 “kék” zónát (Szardínia szigetén az Ogliastra járás, Ikaria szigete Görögországban, Okinava-szigetek, Costa Rica Nicoya nevű félszigete, valamint Kalifornia Loma Linda nevű települése) jegyeztek le.

Kiemelt fotó forrása: rtl.hu – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top