nlc.hu
Életmód

Halálos szuperbaktériumot hordozhat a kutyád és a cicád

Halálos szuperbaktériumot hordozhat a kutyád és a cicád

Aggasztó megállapításra jutott egy tanulmány, mely az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelenlétét vizsgálta több háztartásban.

Egy tanulmány szerint a macskák és kutyák potenciálisan halálos, antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokat hordozhatnak, amelyeket átadhatnak gazdáiknak.

A Lisszaboni Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a baktériumok átterjedhetnek az állatokról az egészséges emberekre simogatással, érintéssel, az állat puszilgatásával, valamint a kis kedvenc ürülékének eltakarítása közben. Különösen aggasztó a hírben, hogy az Egészségügyi Világszervezet az antibiotikum-rezisztenciát az emberiség legnagyobb közegészségügyi fenyegetései közé sorolja, a gyógyszerrezisztens fertőzések pedig már több mint 1,2 millió ember halálát okozzák évente világszerte, és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet a jelenlegi becslések szerint.

A kutatók az úgynevezett Enterobacterales meglétét keresték 43 portugál és 22 brit háztartásban, ahol a lakásban az emberekkel együtt lakott kutya, macska, esetleg mindkettő. 5 portugál és 2 brit háztartásban jutottak arra, hogy a baktérium jelen van mind az állatban, mind annak gazdájában, a jelek pedig arra utaltak, hogy először az állatok váltak fertőzötté.

Fontosnak tartják a szakértők, hogy tovább folytatódjon ezen baktériumok terjedésének megértése és kezelési módja, és úgy vélik, hogy addig is a legjobb védekezés, melyet a mindennapokban alkalmazhatunk, ha beteg háziállatunkat elkülönítjük a gyógyulás idejére, azokat a helyiségeket pedig, ahol korábban tartózkodott, alaposan kitakarítjuk.

 Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top