nlc.hu
Életmód
Botrányt okozott két amerikai szépségkirálynő lemondása

„Zaklatás, toxikus munkahelyi környezet és megfélemlítés” – A két Miss USA lemondása mögött felsejlik a szépségkirálynő-ipar csúfsága

Amikor pár nap különbséggel két szépségkirálynő is lemond a címéről, akkor ott valami nem stimmel a verseny körül. Szép lassan kiesnek a szekrényből a csontvázak a Miss USA szervezet háza táján.

A múlt héten nagy vihar söpört végig az amerikai szépségkirálynők világában: Miss Teen USA 2023, azaz UmaSofia Srivastava néhány nappal azután lemondott a címéről, hogy a Miss USA 2023, Noelia Voigt is visszalépett a szépségkirálynői címtől. Voigt azzal indokolta a döntését, hogy a mentális egészsége védelmében szánta el magát a lemondásra, míg a tini győztes, Srivastava annyit írt az Instagramon, hogy a személyes értékei már nem teljesen egyeznek a szervezet irányvonalával. De azóta lassan kiderülnek a részletek, amelyekből világossá válik, hogy nem annyira szép ez az iparág, mint a királynői.

Miss USA és a Miss Teen USA

Noelia Voigt 2023 szeptemberében lett Miss USA, miután történelmet írt, mint az első venezuelai-amerikai nő, aki megnyerte a Miss Utah címet. Háromszor volt második helyezett az állami versenyen, mielőtt végül elvitte a Miss USA díjat. Fiatalabb társa, UmaSofia Srivastava ugyanakkor nyerte el a Miss Teen USA címet, amivel ő lett az első mexikói-indiai nő és az első New Jersey-i versenyző, aki megnyerte a szépségversenyt. A középiskolás lány és a felnőtt nő győzelme is egyedülálló volt tavaly a szépségverseny történetében.

Sorozatos lemondás

Voigt 2024 az Instagramján közzétett nyilatkozatával jelentette be a lemondását. Kifejtette, hogy az egészsége a legfontosabb érték számára, és azt tanácsolta követőinek, hogy soha ne hozzanak olyan kompromisszumot, ami veszélyezteti a fizikai és mentális egészségüket.

„Az utam Miss USA-ként hihetetlenül sokat jelentett, büszkén képviseltem Utah államot, majd később az USA-t a Miss Universe-en. Sajnos meghoztam azt a nagyon nehéz döntést, hogy lemondok a Miss USA 2023 címről” – írta az Instagramon. Néhány nappal a lemondása után Voigt a People-nak beszélt a döntéséről és arról, hogy reméli, a jövőben is kiállhat a mentális egészségért. „Hálás vagyok a sok támogatásért, mindig is a mentális egészség mellett szólaltam fel” – nyilatkozta Voigt hozzátéve, hogy örül annak, ha ezzel a lemondással jó példát mutat a követőinek, és megtanulják mások is, hogy ha valami nem tesz jót, abból ki lehet lépni.

Két nappal Voigt lemondása után Srivastava is bejelentette az Instagramon, hogy lemond a címéről, mivel személyes értékei már nem illeszkednek a márkához. Srivastava még aznap részt vett egy eseményen, ahol a kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy visszalép a szereptől, sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy nem akart lemondani, és sokáig rágódott a döntésen. Bár szeretjük az összeesküvés-elméleteket, és gyanúsan közel van a két szépségkirálynő lemondása, Voigt állítólag nem tudott arról, hogy Srivastava is feladja a címét, de teljes egészében támogatja a döntésében.

A Miss USA szervezete

A két szépségkirálynő lemondása előtt a Miss USA szervezet egy másik alkalmazottja, Claudia Michelle közösségimédia-menedzser is lemondott posztjáról. Nyilatkozatában azt állította, hogy a szervezet nem támogatja a munkáját, és nem tiszteli a szépségkirálynőket. „Úgy érzem, ahogy a jelenlegi vezetőség beszél a szépségkirálynőkről, szakszerűtlen és helytelen” – írta az Instagramon közzétett nyilatkozatában. Hozzátette: „Elutasítom a mérgező munkahelyi kommunikációt és a zaklatás bármely formáját.”

UmaSofia Srivastava és Noelia Voigt

Miss Teen USA, UmaSofia Srivastava és Miss USA, Noelia Voigt (Fotó: Craig Barritt/Getty Images for Supermodels Unlimited)

Michelle azt állította, hogy a szervezet egy csapatot ígért neki, amit nem kapott meg, és hogy az első két hónap munkájáért nem fizették ki. Michelle megjegyezte, hogy „nagyon elkeserítő, amikor felajánlják az álommunkát, és aztán látod, hogy ez minden, csak nem álom”, majd hozzátette, hogy mivel nem írt alá titoktartási szerződést, szabadon beszélhet arról, hogy szerinte milyen tiszteletlenül bánnak a szervezetnél a szépségkirálynőkkel és a versenyzőkkel.

Abban a kiváltságban volt részem, hogy szorosan együtt dolgozhattam Noeliával, és sajnos láttam, ahogy egyre romlik a mentális egészsége, amiről nem beszélhetett a platformjain.

Michelle szemtanúja volt annak is, hogy Uma és családja felé is tisztelenül fordultak a szervezetnél, illetve hogy Voigt és Srivastava nem tudta megosztani személyes tapasztalatait a közösségi médiában, mert megfenyegették őket, hogy az a szervezet szabályzatába ütközne, és veszélyeztetné a szépségkirálynői címüket. „Nem hiszek abban, hogy oldalt kell választani. Én az igazság kimondásában hiszek – zárta le a posztját Michelle. – Úgy gondolom, hogy Noelia és Uma mentális egészsége és boldogsága áldozatul esett a szervezetnek, és erről nem hallgathatok.”

„Amit láttam és tapasztaltam, az zaklatás, toxikus munkahelyi környezet és megfélemlítés – mondta Denise White, a két lemondott szépségkirálynő PR-menedzsere a CNN-nek adott interjújában. – Ez egyszerűen nem illik egy olyan női szervezethez, amely a nőket felemeli, és amelynek az a feladata, hogy támogassa és hallassa a nők hangját.” White szerint mindkét szépségkirálynő próbálta a vezetőséggel megbeszélni a felmerült problémákat, ám süket fülekre találtak a panaszaik, ezért voltak kénytelenek végül lemondani a címükről.

Titoktartás mindenáron

A szervezet körül izzik a levegő a szépségkirálynők lemondása óta, Voigt több versenytársa – köztük Miss Észak-Karolina USA 2023, Jordyn Ashlee McKey, Miss Wisconsin USA 2023, Alexis Loomans és a Miss New York USA, Rachelle di Stasio – is kiállt a volt szépségkirálynő mellett, azt kérve a szervezettől, hogy mentse fel Voigtot a titoktartás alól, hogy szabadon beszélhessen tapasztalatairól és a Miss USA-ként eltöltött időszakról.

Úgy tűnik, hogy a szervezet nem tette meg ezt, hiszen a mai napig sem Voigt, sem Srivastava nem árult el nyilvánosan többet arról, hogy mi vezetett a kilépésükhöz. Ám a CNN birtokába jutott Voigt lemondólevele, amit a Miss USA szervezetnek írt, és amiben több problémát is felvázolt, a frusztráló menedzseri piszkálástól kezdve a komolyabb vádakig. Ebben egy olyan mérgező munkakörnyezetet írt le, amely

a legjobb esetben is rossz vezetés, a legrosszabb esetben pedig zaklatás

miatt alakult ki a szervezeten belül. A szépségverseny vezérigazgatóját, Laylah Rose-t azzal vádolta, hogy a szervezeten belüli és kívüli emberekkel folytatott beszélgetések során „rágalmazta”, többek között „mentálisan betegnek” nevezte Voigtot.

UmaSofia Srivastava és Noelia Voigt

Középen: UmaSofia Srivastava, Laylah Rose a versenyigazgató és Noelia Voigt (Fotó: Chance Yeh/Getty Images for Supermodels Unlimited)

Voigt más vádakkal is illette a vezérigazgatót: a szépségkirálynő szerint Rose kommunikációja vele szemben „rideg és szükségtelenül agresszív” volt. A szépségkirálynő nem kapott a szervezettől hivatalos eligazítás arról, hogy a címet megkapva milyen feladatai, kötelességei vannak – de közben folyamatosan fegyelmi intézkedéssel fenyegették meg, beleértve a fizetése megvonását is, ha nem teljesíti ezeket a kötelességeket. A szervezet többször is elmulasztotta megszervezni Voigt utazásait, írta a szépségkirálynő, és hónapokig nem biztosított neki lakást és autót, ahogy pedig az járt volna neki a megállapodás alapján. Voigt levele szerint Rose „aktívan a félelem és a hatalmaskodás kultúráját építi ki, amely a női társadalmi szerepvállalás ellentéte, és amely nem biztonságos a jövőbeli szépségkirálynők és alkalmazottak számára.”

Dagad a botrány

Michelle nyilatkozatát követően Laylah Rose, a Miss USA vezérigazgatója és elnöke a People-nak adott nyilatkozatot, amelyben a következőket írta: „A Miss USA átfogó célja a nők ünneplése és megerősítése. A résztvevőink valódi változást hoznak ebben az országban és világszerte. Mindvégig az volt a személyes célom ennek a szervezetnek a vezetőjeként, hogy arra inspiráljam a nőket, hogy új álmokat teremtsenek, és legyen bátorságuk mindent felfedezni. Ugyanezekhez a magas elvárásokhoz tartom magam, és komolyan veszem ezeket a vádakat. Biztosíthatom önöket, hogy a Miss USA-val kapcsolatban álló valamennyi személy jóléte a legfőbb prioritásom” – zárul a közlemény. Ami, valljuk be, jól hangzó semmitmondó nyilatkozat csupán, amely érdemben nem reagál a szervezetet ért vádakra.

A felhők nem most kezdtek el gyülekezni a Miss USA szervezet felett, már 2022-ben azt állították a versenyzők, hogy az akkori elnök, Crystle Stewart megbundázta a versenyt a későbbi győztes javára. De a Stewart uralkodása alatti vádaknak ezzel még nem volt vége. A 2022-es Miss Montana USA, Heather O’Keefe egy TikTok-sorozatban sorolta fel sérelmeit. O’Keefe azt állította, hogy őt és versenyzőtársait egy üdülőhelyre zárták a verseny egy hete alatt, ahol alig lehetett a szabadban tartózkodni. A szervezet arra kényszerítette őket, hogy minden költséget maguk álljanak, beleértve a pólókat is, amelyeket a kamerák előtt kellett viselniük.

2023-ban megjelent a New York Times How to Fix a Pageant című dokumentumfilmje, amelynek középpontjában a 2022-es csalási botrány állt, de ennél keményebb vádakat is megfogalmaztak benne. A dokumentumfilmben szereplő korábbi versenyzők azt állították, hogy Max Sebrechts, a Miss USA akkori alelnöke, Crystle Stewart férje szexuálisan zaklatta őket. Sebrechts és Stewart is lemondott, az utóbbi helyére Laylah Rose került.

A szépségkirálynők jövője

Rose kritikusai szerint a Miss USA szervezet elárulta egyik alapvető ígéretét.

Ahelyett, hogy a fiatal nőknek önbizalmat adna, hogy jobb életet építsenek maguknak, inkább arra kényszeríti a versenyzőit, hogy rengeteg időt és pénzt áldozzanak a külsejük tökéletesítésére egy olyan vállalati struktúra számára, amely zaklatja, kihasználja, majd arra utasítja őket, hogy ne panaszkodjanak.

Május 9-én a Miss USA szervezet bejelentette, hogy Savannah Gankiewicz, a 2023-as Miss Hawaii USA veszi át a szépségkirálynői címet és az ezzel járó feladatokat Voigttól – május 15-én lesz a hivatalos koronázás. „Büszkén koronázzuk meg Savannah-t Miss USA 2023-nak, aki az intelligencia és az empátia kiemelkedő képviselője – mondta a vezérigazgató egy nyilatkozatban. – Elkötelezettsége a nők önszereteten és önbizalmon keresztül történő megerősítése iránt inspiráló.”

Az új szépségkirálynő elmondta, hogy támogatja és tiszteletben tartja Voigt lemondását, megérti a mentális egészséggel kapcsolatos aggodalmait, és azt üzente a Miss USA többi versenyzőjének, hogy „elengedhetetlen, hogy egységesen álljunk ki a szervezet jövője és a 2024-es és azon túli szépségversenyek érdekében.” Reméljük, hogy az összefogás nemcsak a szervezet érdekében történik meg, hanem egyre többen lépnek előtérbe, akik segíthetnek leleplezni azt a fojtogató hátteret, amelyet a lemondott szépségkirálynő felvázolt a szemünk előtt a kiszivárgott levelében.

Források: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top